Utstilling: z(oo)m + – boka i bevegelse

[Bilde]

Ved et bemerkelsesverdig sammentreff deler Guttorm Guttormsgaard initialer med Gutenberg-galaksen, navnet den kanadiske mediefilosofen Marshall McLuhan ga epoken da trykkekunsten var den dominerende medieteknologien og spilte en avgjørende rolle i den historiske utviklingen. Et halvt årtusen etter at Johann Gutenberg begynte å trykke bibler med en tørrlagt vinpresse, har en lang rekke medieteknologiske nyvinninger, fra lydopptak og film, via radio og tv, til digitale teknologier, ettertrykkelig avviklet trykkekulturens hegemoni. Overalt murres det om at det er på tide å arkivere papirboka en gang for alle: «Bokas framtid? Den må du lengre ut på landet med!»

Gutenberg-galaksen ligger på Blaker (2013-2014) vil gjennom fire utstillinger og et omfattende publiseringsprogram forsøke å forestille seg boka på nytt. Utgangspunktet er Guttormsgaards arkiv, som inneholder en svært rik boksamling. Første utstilling, z(oo)m + – boka i bevegelse, presenterer blant annet en rekke amerikanske pocketbøker som ikke bare var bærbare, men satte selve ideen om boka i bevegelse. I The Medium is the Message (1967), et samarbeid mellom McLuhan, designer Quentin Fiore og «bokprodusenten» Jerome Agel, ble papirboka brukt som plattform til å utforske en samtid preget av store kulturelle og medieteknologiske omveltninger. I kjølvannet fulgte en rekke eksperimentelle, masseproduserte pocketbøker der kybernetikk, rock, TV og hippiekultur ble servert i en foto-drevet pop-surrealistisk tapning.
«When information is brushed against information… the results are startling and effective.» z(oo)m + – boka i bevegelse plasserer pocketbøkene i selskap med blant annet et enormt kongolesisk drømmeteppe, den venetianske pocketboken anno 1500, Vladimir Majakovskijs diktsamling for høytlesning (med formgivning av El Lisitskij), Döderhultarns Sesjon (åtte trefigurer), mer eller mindre bærbare bibler (en etiopisk, koptisk bibel som er håndskrevet på kalveskinn og har omslag i form av en ransel, samt John Baskervilles monumentale foliobibel fra 1763), en koreansk stein, Guttormsgaards nye artist’s book «1 & 2», Asger Jorn, en japansk netsuke, Fernand Léger, The Whole Earth Catalog og en målestokk som angir det europeiske boktrykkets standardmål.

z(oo)m + – boka i bevegelse lanserer i tillegg den nye nettsiden til Guttormsgaards arkiv. Til dobbeltbegivenheten har det Brüssel-baserte kollektivet Constant (sist sett på Documenta) nærmet seg arkivet gjennom digitale mellommenn, mens Kai Gjelseth har skrevet på veggen.

Guttormsgaards arkiv befinner seg i Blaker gml. meieri, et minutts gange fra Blaker stasjon. Ta toget i retning Kongsvinger fra Oslo S klokka 12:04, 13:04, 14:04, eller seks minutter tidligere fra Nationaltheatret (lørdager er det også en avgang 11:04/10:58).

Åpningstid: 1.-2., 8.-9-, 15.-16. juni kl. 12-16

Legg til ekstern kalender…