Utstillingsåpning: «Picasso – Oslo. Kunst og arkitektur i Regjeringskvartalet»

[Bilde]

Foto: Carl Nesjar

Utstillingen «Picasso – Oslo» i Nasjonalmuseet – Arkitektur er et bidrag i den aktuelle debatten om Regjeringskvartalets framtidige skjebne. Den demonstrerer kvartalets arkitekturhistoriske og kunstneriske kvaliteter i internasjonalt format, med vekt på Pablo Picassos verker.

I Regjeringskvartalet finner vi noen av modernismens mest spennende avtrykk på norsk kunst og arkitektur. Pablo Picassos kunst i møte med Erling Viksjøs arkitektur var revolusjonerende.

For første gang vises de tre originaltegningene Picasso laget for utsmykningen, alle tegnet med fettstift på papir i 1957: Gutter med ball (51 × 79), Fiskere (51,5 × 83) og Måken (58 × 58). Utstillingen presenterer i tillegg store fotografier av arkitekturen og kunsten før og nå samt en modell av Regjeringskvartalet.

Før terroranslaget 22. juli 2011 pågikk arbeidet med en verneplan for Regjeringskvartalet. Her skulle blant annet Høyblokka og Y-blokka fredes med alle betongutsmykningene. Dette arbeidet ble stilt i bero etter 22. juli 2011. De tekniske undersøkelsene viser at bygningskonstruksjonen ikke er avgjørende skadet og at den integrerte kunsten fortsatt er intakt. Hva som videre skal skje med Høyblokka og Y-blokka er ennå ikke avgjort.

Se også nettpresentasjonen om Erling Viksjø og Regjeringsbygningen som Nasjonalmuseet utarbeidet etter terroranslaget 22. juli 2011.

Legg til ekstern kalender…