Click. Print. Shoot.

Click. Print. Shoot.
- Performativ skulptur og 3D-printing av kunst som våpen. Av Ståle Stenslie på galleri TM51

Utstillingsåpning: fredag 9. august kl. 19-22
Utstillingsperiode: 9-18. august 2013

[Bilde]

Video av performance’n

Nye teknologier tvinger oss til å tenke annerledes. Vi er blitt vant til mobile og sosiale mediers muligheter, droneteknologiens overvåkning og terror – og nå kommer 3D-printere for fullt. De er på størrelse med din kaffemaskin, like enkel å betjene og billigere enn en laptop. Med ett kan du trykke ut håndvåpen på kjøkkenbenken. Nå kan du velge mellom cappuccino eller dødelig pistol til frokost. Hva tenker vi om dette? Og hva gjør vi? Dette er ikke utopiske muligheter. Utstyret er tilgjengelig for enhver konfirmant og funksjonelle digitale modeller kan lastes ned gratis fra internett.

Så hva med bruk av disse våpen? Hva skjer når gårsdagens lekepistoler plutselig blir nåtidens dødbringende accessoires? Er det slik at den teknologiske mulighet lokker frem bruk? Vi fanges i gapet mellom vår fascinasjon for teknologi og avmakten som ligger i tapet av kontroll. I Munch’s jubileumsår åpner teknologien nå for angst, lidelse og død like alvorstung som det den ekspresjonistiske symbolisten forestilte seg.

En av kunstens viktige funksjoner er å utfordre til å stille de vanskelige spørsmålene. Utstillingen viser en performativ produksjon av funksjonsrettede våpen i plast, produsert på 3D-printere av den nye desktop-generasjonen kjøpt på Internett. Denne fysiske manifestasjonen gir kritisk materialitet til våpen-, terror- og forsvarsdebatten. Slik går et stykke samtidskunst bakenfor lerretets symboler og maner frem et produksjonsteknologisk betinget skrik om angst, lidelse og død.

3D-printing utgjør en dramatisk utfordring med hensyn til å tenke hvordan vi skal strukturere samfunnet, våre omgivelser og liv. Hvordan kan vi skille mellom det produktive og det destruktive? Kunstverket Click. Print. Shoot. har en påtrengende materialitet som tvinger til kontemplasjon rundt disse vanskelige spørsmålene.

En økologisk pistol: Kunstpistolene er laget av PLA plastikk som naturlig brytes ned. PLA er en termoplastisk polyester som lages av fornybare ressurser. Går du lei av pistolen kan du resirkulere den som matavfall.

Utstillingsåpning fredag 9. august 2013 kl. 19-22.
Galleri TM51, Thorvald Meyersgate 51, Oslo

Utstillingen står t.o.m. søndag 18. august.
Åpningstider onsdag- søndag kl. 13-16

CV Ståle Stenslie
Ståle Stenslie arbeider med eksperimentelle og interdisiplinære kunstuttrykk. Han er internasjonalt kjent for en rekke store prosjekt innen visuell kunst, ustabile kunstformer og nye medier. Han har oppført forestillinger ved Nationaltheatret, stilt ut ved en rekke internasjonale festivaler, blant annet som Norges representant under den 5te biennalen i Istanbul og vant Norsk Kulturråds store konkurranse “Virtuelle Virkeligheter og tradisjonelle kunstneriske uttrykksformer”. Et eksempel på hans teknologiske installasjonsprosjekt er ’Voice Catcher’, vist på Dramatikkens Hus i 2012, og som befinner seg i grenseland mellom performance, mediekunst, installasjon og teater.

Ståle Stenslie er utdannet fra Kunstakademiene i Oslo, Köln og Düsseldorf og arbeider som professor i Kunst & Teknologi ved Aalborg Universitet.

Legg til ekstern kalender…