Dokker og dødsengler. Lucía Puenzo og Pedro Carmona-Alvarez

De hadde ikke investert millioner i ham for ingenting. Alt for rasens og genenes renhet. Det var det som var den virkelige krigen: renhet eller blanding.

Han fikk kallenavnet Dødsengelen, fordi han bestemte over liv og død i Hitlers konsentrasjonsleirer. Nazilegen Josef Mengeles menneskeforsøk er blant nazistenes store forbrytelser. Likevel slapp han unna rettsoppgjøret.

Argentinske Lucía Puenzo skriver både romaner og filmmanus i tillegg til at hun regisserer. Blant de tjue filmprisene hun vant for sin forrige film XXY, er den høythengende Grand Prix i kritikeruka i Cannes. Hun har også figurert på litteraturmagasinet Grantas liste over de 25 beste unge spanskspråklige forfatterne. Nå kommer romanen Wakolda ut på norsk. Det er her vi følger Mengele som reiser inkognito til Argentina og får innpass i en intetanende familie, starter opp produksjon av ariske babydokker og nærmest blir huslege for familiens kortvokste datter Lilith og hennes premature tvillingsøstre.

Den urovekkende fortellingen fra argentinsk etterkrigstid har også blitt filmatisert, og filmen åpner i morgen Film fra Sør-festivalen. Nå møter Lucía Puenzo sin norske oversetter og forfatterkollega Pedro Carmona-Alvarez til en samtale om mørk argentinsk fortid, rasers renhet og risikoen man løper når man lar fremmede flytte inn.

Legg til ekstern kalender…