Filmrullonsdag: Streik! (1975)

En lang arbeidskonflikt i et lite industrisamfunn utarter seg til full streik. Frontene hardner da partene toner politiske flagg, mens lokalsamfunnet presses, får konflikten nasjonal oppmerksomhet.

I juni 1970 gikk ovnhusarbeiderene ved Sauda Smelteverk ut i streik for å få bedret lønns- og arbeidsvilkår. Arbeidskonflikten hadde pågått i lang tid, ovnhusarbeiderene følte seg forbigått av ledelsen. Streiken som til slutt brøt ut kom til å vare i fem uker og fikk mye oppmerksomhet over hele landet. Streiken ble fordømt som en ulovelig aksjon, og det ble kjent at streikelederen var marxist-leninist. Dette gjorde at frontene hardnet betraktelig, aksjonen utviklet seg til en mye mer politisk kamp enn det som hadde vært vanlig i norske arbeidskonflikter.

Filmen er helt klart en spillefilm, hvor hendelsene gjenfortelles med skuespillere, men den har også en svært dokumentarisk fremtoning, og hendelsene som beskrives er virkelige. Den må kunne regnes som et av de ypperste eksemplene på 70-tallets realistiske arbeiderfilm. Dog ble den i etterkant utsatt for noe kritikk, blant annet fra enkelte som var med på Saudastreiken. De hevdet å ikke kjenne seg igjen i det politisk radikale miljøet som skildres, og mente filmen går alt for langt i å blåse opp konflikten som en politisk aksjon. Uansett er den et godt tidsbilde som gir innblikk i noen av 70- tallets viktige konfliktlinjer. Filmen ble vist på Cannes film festival i 1975.

In English:
A long labour conflict in a small industrial community escalates into a full strike. Fronts harden when the participants tones political colours, while the local community is pressed, the conflict recives national attention.

Regi: Oddvar Bull Tuhus
Land: Norge
Lengde: 97 minutter
Format: 35 mm

Legg til ekstern kalender…