PAUL OSIPOW Nye malerier

[Bilde]
5. september – 6. oktober, 2013
Vernissage torsdag 5. september kl. 19-21

Galleri Riis er stolte av å presentere en utstilling med nye verk av den finske maleren Paul Osipow.

Gjennom brorparten av hans kunstneriske karriere, har Paul Osipow (f. 1939) beskjeftiget seg med abstrakt og nonfigurativt maleri og har vært en førende representant for dets utvikling innenfor den nordiske kunstscenen, der han fortsetter å inspirere nye generasjoner med kunstnere. Hans utstillinger på 90-tallet redegjorde for hans gradvise utvikling bort fra et rendyrket geometrisk flatemaleri mot et mer malerisk og åpent uttrykk, inspirert av det moderne maleriets pionerer og med utstrakt bruk av sampling fra sen impresjonisme, kubisme og fauvisme. Videre har undersøkelser og eksperimentering med et figurativt billedspråk, kombinert med hyppige studie- og arbeidsopphold i Italia, styrket Osipows livslange interesse for renessansemaleriet. I lengre tid har han viet seg til stilleben, omfangsrike serier med hodeskaller og ulike typer mat som pølser og bakverk, men også en serie med kvinne-akter vist i hans forrige utstilling i Galleri Riis 2010, Les positions préférables.

I denne utstillingen har Osipow vendt tilbake til et av hans foretrukne temaer i det siste tiåret, studier av ulike ruiner fra antikkens Hellas. I 10 større oljemalerier på lerret, samt i 12 mindre arbeider på papir, alle basert på egne fotografier og skisser, utforsker han to forskjellige perspektiv inne fra en husruin i Olympia. Motivet er behandlet med Osipows sedvanlige lekfulle kraft, og vris og vendes med et forbløffende vidtspennende uttrykk som resultat; der en Phillip Guston-lik tegneserie-aktig dystopi møter egenartete og elegante komposisjoner med rik tekstur og mettede farver. Malerienes varierende grad av abstraksjon og ambivalente egenskaper tar betrakteren med på en overraskende og svimlende ferd.

I 2005 ble det produsert og vist en stor retrospektiv utstilling av Osipow i Kunstnerens Hus, Oslo, og en oppdatert versjon avholdt i Amos Anderson Kunstmuseum i Helsinki i 2007. Begge utstillinger ble ledsaget av omfangsrike publikasjoner. Osipow’s verk finnes i viktige private og offentlige samlinger i Norden som f.eks. Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design i Oslo, Moderna Museet i Stockholm og KIASMA i Helsinki. Paul Osipow bor og arbeider i Helsinki og på ulike steder i Italia og Frankrike.

Legg til ekstern kalender…