PER BERNTSEN Metsä - new landscapes

[Bilde]
September 5 – October 6, 2013
Opening reception Thursday September 5, 7-9 pm

Per Berntsen (f. 1953) bor og arbeider i Tinn i Telemark. Han tilhører veteranene i norsk kunstfotografi og har vært en viktig ambassadør for mediets integrasjon i det norske kunstmiljøet. Han ble utdannet på Trent Polytechnic / Derby College of Art, England, i siste halvdel av 1970-tallet, og har siden debuten på Fotogalleriet i Oslo i 1980 hatt en jevn utstillingsvirksomhet. Senere års viktige prosjekter har vært refotograferings-prosjektet Forandringer på Norsk Industriarbeidermuseum, Rjukan 2005, boken og utstillingen Generator som ble vist i Galleri Riis i 2008, samt Down Under Up North i Kirkenes, 2010. Hans arbeider finnes bl.a. i samlingene til Museum of Modern Art i New York, Bibliothèque Nationale i Paris og Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design i Oslo.

Utstillingen Metsä – nye landskap er et utvalg bilder fra første del av et større prosjekt hvor Berntsen gjør en kunstnerisk dokumentasjon av taigaen, landskapet som binder Russland, Norge, Finland og Sverige sammen i de nordlige delene. Et flatt landskap som for det meste består av myr og barskog. Utstillingen i Galleri Riis viser 10 svart/hvitt fotografier tatt i Nord-Sverige og Nord-Finland sommeren 2013 med et 16 × 21 cm storformatkamera, printet som inkjet på baryttpapir i format 74 × 97 cm. Utstillingens tittel Metsä er det finske ordet for skog.

Snarere enn å være en systematisk og representativ registrering eller en geografisk / biologisk studie, er prosjektet mer å anse som en typologisk oversikt. Med hovedvekt på landskapet som form har bildene et klart modernistisk uttrykk. Prosjektet kobler en spesifikk geografisk, økologisk og kulturell identitet – taigaen med sitt multikulturelle og multinasjonale fysiske miljø – til en kunstnerisk genre og estetisk metode; det prøvende og undersøkende topografiske fotografiet. Gjennom den usedvanlige detaljrikdommen og skarpheten i disse verkene, får det mennesketomme og tilsynelatende monotone landskapet en nesten foruroligende intensitet. De inviterer til en bredere refleksjon over de etniske, historiske og politiske aspektene ved det geografiske området, men også den dypere følelsen av tilhørighet som de fleste skandinaver fornemmer i møtet med dette landskapet.

Legg til ekstern kalender…