Talleiv Taro Manum / Sister Rain (Aslak Nygren / Eystein Hopland / Ulf Knudsen / Ivar Berge // Torben Grue + Terje Nicolaisen / Odd Johansen): ASFALT / TRAVELLER

[Bilde]

Talleiv Taro Manum / Sister Rain
(Aslak Nygren / Eystein Hopland / Ulf Knudsen / Ivar Berge // Torben Grue + Terje Nicolaisen / Odd Johansen)

ASFALT / TRAVELLER
8mm filmprojeksjoner med live lydspor/konsert

Grunnlaget for ASFALT / TRAVELLER er det sosiale verket som har utviklet seg på eiendommen Ringnes siden 2001, Hilsen fra RINGNES, Skotbu, og de ulike formene og avstikkere dette har ledet til gjennom disse åra. Det er viktige forbindelser mellom Manums historie på Ringnes siden 1986, relasjoner fra studietiden i Trondheim 1990-96, utstillingsvirksomhet i tradisjonelle gallerirom 1996-2001, og altså arbeidet på og med denne eiendommen Ringnes etter 2001; et stort postkort. Festivaler, utstillinger, samliv og to barn.

De to kortfilmene tar opp i seg mye av dette, og Sister Rain er mye av stammen i det sosiale stamtreet som vokser her. Arbeidet for Høstutstillinga er det nyeste tillegget til denne kronologien.

ASFALT ble vist på Sound of MU i 2010, uten eget lydspor. ASFALT ble så vist igjen på festivalen Hilsen fra RINGNES 2011, og et live-improvisert lydspor ved Aslak, Ivar, Terje & Odd (Sister Rain + Nicolaisen/Johansen) ble tatt opp.

TRAVELLER er filmet i 2007. Filmen bygger på en motorsykkeltur med Sister Rains låtskriver og komponist Aslak Nygren. Filmen ble pålimt analogt magentbånd (lydbånd), for visning på Sound of MU, og direkte innspilling av analogt lydspor ved Sister Rain. Projeksjons-konsert ble gjennomført, men lydenheten på framviser brøt sammen, og intet opptak gjort av Sister Rain/Traveller. Lydsporet ble så senere innspilt live mot projeksjon, i Sister Rains øvingslokale i 2011. Filmen ble så vist igjen, med Sister Rain live, utendørs, under RINGNES 2011.

Det kom ut et album i 2012 med konsertopptak fra 2011-festivalen, samt en omfattende fotobok.


TRAVELLER (8mm / 2007)
Sister Rain kjente jeg kun til som musikk, fra åttitallet av.
Aslak Nygren, nær venn og musikerkollega med min studiekamerat fra Trondheim, Terje Nicolaisen, traff jeg på åpningen av min utstilling på Fotogalleriet i 2001. Dette møtet førte til at Aslak snekra billettluka til den første festivalen her; Hilsen fra RINGNES, Skotbu for UKS-Biennalen i 2001. Så ble hans Sister Rain gjenforent på scenen her på Ringnes i 2002. Vi satt en dag i hagen her og drakk i 2007, og planla motorsykkeltur til Sister Rains gitarist Eystein Hopland på Flisa, via min beste venn fra det første året her på Ringnes i 1986; Totto på Aurskog. Aslak jobba i de dager med sanger til et nytt Sister Rain album og både sangen og filmen ble til ved denne motorsykkelturen.

ASFALT (8mm / 2010)
Denne filmen ligger i bakken på Ringnes. “Jeg må ha noe asfalt snart”, sa min kjæreste by-Kjersti en annen dag vi satt i hagen i 2009. En dokumentasjon på et asfalteringsarbeid finansiert ved Vederlagsfondets Prosjektstøtte, – det fysiske arbeidet med Ringnes som alment tilgjengelig møtested. Den fjerde dimensjon – i tillegg til Rosekiosken, telefonkiosken og oppslagstavla. Aslak og Totto er med på grunnarbeidet. Filmen er todelt, med tittel-tekstplakat i midten. Og jeg tror kanskje denne godt kan representere det skillet jeg mangler mellom det private og det profesjonelle.

Talleiv Taro Manum

Legg til ekstern kalender…