Siste uke! Mari Slaattelid, Himmelstykke for Tiepolo / Sky Pieces For Tiepolo

Mari Slaattelid viser i en serie nye malerier hvordan senbarokkens visuelle språk og en relativt urørt figur som Giambattista Tiepolo (1696-1770) kan lyse opp samtidskunst fra uventet hold. De rundt 20 nye maleriene tolker også fram overraskende aspekter ved det gamle billedspråket. Slaattelids fargebruk er oppdrevet og distinkt og flatene vekselvis lakkblanke og silkematte, ofte utført med bred nal eller fordriver. Formen som gjentas gjennom utstillingen er omrisset av et av Tiepolos takmalerier, La Virtù e la Nobiltà vincono l’Ignoranza, en allegori som setter i scene kampen mellom godt og ondt. I Slaattelids versjoner er det fargefeltene som møtes langs midtaksen i bildet som representerer Tiepolos todeling.

I en langstrakt serie på 24 mindre plater, tas den barokke takmaleri-formen ut av flate-ornamentet, over i et atmosfærisk landskap. Formen, som gjennom hele utstillingen er en slags representativ himmel, flyter skrått inn i en virkelig verden, inn i et språk den er fremmed i.

Slaattelid har tidligere framstilt kosmetikkindustriens besjeling av varer og forsøk på å gestalte en sirkel av kvinnekarakterer basert på platt fargepsykologi. Øyeskygge-maleriene var forsøk på “world-making”, eller en parodi på slike bestrebelser. Hun gjør noe lignende I Tiepolo-bildenes påståelige innkretsing av et sted eller en karakter. Himmelstykkene spegler ikke verden, men skaper beboelige billedrom. De er konstruerte verdens-skisser, gjort med genuint maleriske midler og med malerisk appell.

Utstillingen varer fra 11.oktober – 03.november
I helgen er åpningstidene: lørdag 11-15, søndag 12-15

[Bilde]
Tiepolo, raud / Red, 2013, olje på aluminium, 105 × 75 cm

Legg til ekstern kalender…