LULU - PANDORAS ESKE

Lulu – Pandoras eske – en monstertragedie.
Av Frank Wedekind. Oversatt av Hege Randi Tørressen og Uwe Englert. Bearbeidet av Victoria H. Meirik og Gerd Stahl. Premiere 29. august 2013 på Amfiscenen.

Er total frihet alltid en illusjon?

Lulu forsøker å frigjøre seg fra sin begrensende posisjon i livet. Hun opplever et samfunn som mangler respekt for det svake, og som har et ambivalent forhold til kvinner, kunst og til menns maktposisjon. Vi følger Lulu i hennes leting etter bekreftelse, på reise gjennom det borgerlige kunstmiljøet i Berlin, finansverdenen i Paris og blant kriminelle og prostituerte i London. En klassereise for Lulu, der mennene hun møter blir brutalt konfrontert med sine valg. Til slutt havner hun i en livsfarlig situasjon hun ikke har kontroll over.

Frank Wedekinds kontroversielle stykke ble skrevet på slutten av 1800-tallet, men var lenge forbudt. Dette fordi hovedpersonen var en kvinne som sprengte rammene for hvordan seksualitet og kropp ble gestaltet på scenen. Frank Wedekind ønsket med Lulu å undersøke vilkårene for frihet og sette fokus på undertrykkelse og kjønnsroller i et kapitalistisk samfunn hvor mennesket er redusert til varer.

Nationaltheatrets oppsetning baserer seg på den opprinnelige versjonen av Lulu som ble funnet i en bankboks i 1986, og som ikke må forveksles med det materialet Alban Berg bygget sin berømte opera på. [Bilde]

[Bilde]

Legg til ekstern kalender…