I Fokines verden

Tåspiss, storslåtte klassiske verk og banebrytende ny koreografi. Fem urpremierer med koreografene Alan Lucien Øyen, Daniel Proietto, Ingun Bjørnsgaard, Ina Christel Johannessen og Liam Scarlett i ballettsjef Ingrid Lorentzens åpningsforestilling. Vår tids koreografer gir seg i kast med de kjente klassiske historiene i Michel Fokines Ildfuglen, Cygne, Daphnis et Chloé, Scheherazade og Petrusjka.

[Bilde]

Den legendariske russiske koreografen Michel Fokine skapte disse ballettene for Djaghilevs Ballets Russes på begynnelsen av 1900-tallet. Men det er den mektige musikken som har gjort at verkene har den statusen de har i dag.

Ballets Russes var banebrytende i sin kobling mellom moderne koreografer, komponister, kunstnere og dansere. Dette var Fokines verden. Nå lar vi nåtidens kunstnere sette nytt lys på disse ikoniske ballettene: Den britiske koreografstjernen Liam Scarlett skaper en ny Ildfugl, og vår egen huskoreograf Alan Lucien Øyen gir oss Petrusjka.

I Fokines forestillingsverden er karakterene hentet fra russiske folkeeventyr, antikke myter og arabiske fabler, tonesatt av Ravel, Rimskij-Korsakov – og Igor Stravinsky.

I tillegg til Ildfuglen og Petrusjka byr kvelden på tre kortere verk: Ingun Bjørnsgaard henter inspirasjonen fra Ravels Daphnis et Chloé. Daniel Proietto bringer liv til en ny svane i Cygne, med referanser til Pavlova og «Svanens død». Og Ina Christel Johannessen henter fortellersken Scheherazade ut av Tusen og én natt og setter henne inn i den arabiske verden av i dag.

Forestillingen inngår som en del av CODA-festivalen 2013.

Legg til ekstern kalender…