Seven Winds og LUX

Musikerne i disse to ensemblene er alle internasjonalt velrennomerte utøvere som solister og har helt egne uttrykk som de har utviklet gjennom sine liv. Men de har alle spilt med nesten enhver variant av duoer og trioer med hverandre, og også da disse to kritikerroste versjonene av grupperinger

De har reist over store deler av verden og presentert musikken som spilles denne kvelden.

Seven Winds
er navnet på gruppen til Unni, Rolf-Erik og Becaye. D har spilt i duokonstellasjoner siden 1996, men slo seg saman i 2008.

De ble spurt av Dei Nynorske Festspela i 2008 om å musikk til Olav H.Hauges dikt, og i forbindelse med hans 100-års jubileum, reiste de rundt i verden til der språkene hans dikt ble oversatt til snakkes. Hauges kjære gjennom siste 25 år, Bodil Capoelen, har sagt “at av alle tonesettinger av Hauges dikt, er Seven Winds klart det beste”. Platen ble kåret til Årets Folkemusikkplate i Aftenposten 2009 og fikk strålende kritikker i inn og utland.

LUX – Unni Løvlid og Håkon Thelin

I konserten «LUX» bringer folksongaren Unni Løvlid og kontrabassisten Håkon Thelin religiøse folketonar frå Sogn og Fjordane samt eigne låtar inn i heilt nye klanglandskap.

Becaye Aw: opprinnelig fra Mauritania. Har spilt med noen av Senegals største stjerner. Har utviklet en helt egen teknikk på gitaren, inspirert av andre afrikanske strengeinstrumenter (bl.a kora). Sammen ned sin mørke og varme stemme vant han Årets Fusionplate på Folkelarm 2009.

Rolf-Erik Nystrøm: En av verdens ledende saxofonister. Reiser rundt i verden og spiller med ledende størrelser innen de forskjelligste sjangre. Var solist med Oslo Filharmonien for 3! gang i april til strålende kritikker. Nominert til Nordisk Råds Musikkpris 2011 bl.a .for sitt arbeid med å fornye måten å bruke saxofonen på.

Håkon Thelin: En av verdens ledende kontrabassister i sitt arbeid med å utvikle nye spilleteknikker på instrumentet. Vant Spelemannspris for sin soloplate 2012. Spiller med noen av de internasjonalt absolutt fremste ensemblene innen samtidsmusikk idag. Har doktorgrad i kontrabass. Konsentrerer seg nå også om å komponere og en sterk interesse for folkemusikk.

Unni Løvlid er ein av våre mest profilerte utøvarar innen folkemusikken, men ho har heilt sidan ho var studentogså arbeidd med samtidsmusikk. Ho har fremført verk av Arne Nordheim, Ørjan Matre og Maja Ratkje, og gjort konsertsamarbeid med bl.a. støyduoen Fe-Mail.

Thelin og Nystrøm har siden 1999 vært 2/3 av trio’en Poing sammen med Frode Haltli.

Mer om hovedprosjektene:

Seven Winds

De fikk en bestilling frå Dei Nynorske festspela med å lage en konsert med sin egen nyskrevne musikk til utvalgte dikt av Olav H.Hauge. Dette resulterte i tonesetting inspirert først og fremst av innholdet i diktene, men også røttene og estetikken til de 3 musikerne. Musikken, som diktene, har røtter i norsk folketradisjon, spesielt med tanke på Unnis song, men også i en del av tonematerialet som oppsto. Men på same måte som Hauge brukte sin distinkte dialekt til å farge tema’er, diktformer og historier frå hele verden, spesielt Asia, bruker vi våredistnikte musikalske dialekter til å gjøre det same.

Unni er en folkesanger som har arbeidet mye med vekt på sin egen lokale tradisjon, men også samarbeidet verden rundt med ledende musikere oglegender. Hun skaper nye uttrykk samtidig som hun preserverer sin tradisjon.

Rolf-Erik er en musiker meden enorm produksjon av forskjellige musikalske prosjekter innenfor og mellom mange sjangre og uttrykk. Han har også arbeidet over hele verden, men spesielt med samtidskomponister, der de skriver spesielt til han. Han, også sjølv komponist, har meir en distinkt holdning til sitt uttrykk, enn å si han tilhører en bestemt stil, når han samarbeider med alt frå folkemusikere til symfoniorkestre. I Seven Winds er hans evne til å finne fellesnevnere mellom forskjellige uttrykk avgjørende for det kunstneriske resultatet. Hans egenartete spillestil gjør saxofonen til noe annet enn den tradisjonelle bruken av instrumentet.

Becaye kommer frå Mauritania, men vokste opp i Senegal, der han spilte med bl.a. Baaba Maal og Mansour Seck. At han ikkje var griot, og ikkje fikk spille på de tradisjonelle instrumentene, gjorde at han måtte lage nye spilleteknikker på gitar for å få fram musikken han ville, som lå i de tradisjonelle instrumentene.

I tillegg stemmer han gitaren på hele 38 forskjellige måter, noe inspirert av sin og annen afrikansk musikk, noe frå helt annen musikk som inspirerer ham. All musikken er laget av alle tre. Vi har samarbeidet med musikere i Kina, på Sri Lanka og Zanzibar. I 2008 ble Hauges dikt for første gang presentert på mandarin, hindi og swahili, og Seven Winds reiste i Kina, Nepal, Sri Lanka, India og Tanzania der de i samarbeid med Rikskonsertene, ambassader, universiteter og konsertarrangører spilte konserter og holdt foredrag og workshops. Musikkens åpenhet kombinert med ønsket om å bevare musikalske tradisjoner gir prosjektet en global relevans. Noe vi har opplevd frå reaksjoner frå innbyggere i slummen i Bhopal, India, til de ”øvre sjikt” av tullete sosieteter.

Siden juni 2008 har ”SEVEN WINDS” holdt flere enn 50 konserter i alt fra klubber til konserthus, slum og palasser, universiteter og skoler i India,Tanzania, Kina, Korea, Belgia, Polen, Nepal, Sri Lanka og Norge. ”SEVEN WINDS” har samarbeidet med musikere og diktere fra bl.a. Zanzibar, Beijing, Seoul, Kunming, Kathmandu, Colombo, Shanghai, Hanzhou, Xi’an, Lanzhou, Bhopal og Delhi, og framført tekstene til Hauge på nynorsk, kinesisk, fransk, fulani, hindi, swahili og koreansk. Coveret speiler dette ved at du finner Hauges tekster oversatt til 16 ulike språk.

www.youtube.com/watch?v=j9-…

LUX – Unni Løvlid og Håkon Thelin

I konserten «LUX» bringer folksongaren Unni Løvlid og kontrabassisten Håkon Thelin religiøse folketonar frå Sogn ogFjordane samt eigne låtar inn i heilt nye klanglandskap.

På «LUX» møtar Unnis nære og jorda formidling av dei ofte mørke og mektige religiøse folketonane samtidsmusikkens klanglege utforskartrang. I tekstar om det lille mennesket, om død og om håp. Inn i dette prosjektet har ho har invitert med den Spellemannvinnande og virtuose samtidsbassisten og venen Håkon Thelin (Poing, Oslo Sinfonietta, Ensemble Modern), som ho har arbeidd tett med i ei årrekkje.

I omslagsteksten til platen skriv Håkon: «Til tross for Unni si ofte langsomme og sanselege kommunikasjon av teksten, forblir melodiane glødande, som om orda høyrer til på jorda og melodien strekkjer seg inn i en himmel fylt med lyst. Og, for meg er det aller vakresta med sangen til Unni at eg alltid føler stemmen hennar i seg sjølv smilar og kaster varmt lys over tonen.»

Med Unni Løvlid, folkesong, og Håkon Thelin, kontrabass. Kritikerne sier:

“LUX er en fryd for øret og noe av det mest magiske du kan finne på et album i 2013 [Folkemusikkbladet] "

“Et strålende album der kombinasjonen av nytt og gammelt skaper et uttrykk som føles både originalt og tidløst [Trønderavisa]“ “Meisterleg [Dag og Tid]“

Følg vindens spill

Olav H. Hauges dikt har på utmerket vis fått et eget og internasjonalt tonespråk.

sveinandersen

Legg til ekstern kalender…