Film fra Sør: Ghana´s Oil - A blessing or a Curse?

Big Men utforsker hva som skjer når man finner svart gull i et av verdens fattigste områder og stiller spørsmålet: hvem får hva og hvorfor? Filmen presenterer oss for et Texas-basert oljeselskap, Kosmos Energy, som arbeider med å sikre sine interesser i Jubilee-feltet utenfor kysten av Ghana. I en periode med regjeringsskifte, viser filmen oss maktspillet mellom de forskjellige involverte; oljeselskaper, Ghanas myndigheter, vestlige investorer samt lokale militante grupper. Filmens bakteppe er det økende konfliktnivået i Nigeria, der lokale militante sprenger rørledninger i luften for å kreve en jevnere fordeling av oljerikdommen. Filmen ser nærmere på vestlige selskapers rolle, og adresserer Afrikas «resource curse», med ulikheter og konflikt som følge av en lite bærekraftig forvaltning av et lands naturressurser. Big Men utforsker den sosiale kostnaden av oljeutvinning i Ghana og Nigeria, og regissør Rachel Boynton har overraskende rik tilgang til de ulike aktørene. Dette resulterer i en grundig dokumentar om ambisjoner, grådighet og korrupsjon i Afrikas oljeindustri.

Det kritiske rom
Ghana’s Oil – a Blessing or a Curse?
Søndag 13. oktober kl. 20:30, Tancred (Filmens hus).
Regissør Rachel Boynton kommer sammen med Petter Nore (sjef for OfU) og oljeforsker Helge Ryggvik (UiO) for å debattere Ghanas fremtid som oljenasjon. Samtalen ledes av Lamisi Gurah Blackman.

Rachel Boynton har tidligere produsert og regissert Our Brand is Crisis (2005), som blant annet vant the International Documentary Association sin pris for beste dokumentar i 2005. Andre produksjoner inkluderer Well-Founded Fear (2000) og People Like Us: Social Class in America (2001).
[Bilde]

Legg til ekstern kalender…