Symposium 2013: Den tause historien. Sofi Oksanen og Aslak Sira Myhre

Sofi Oksanen har finsk far og estisk mor. Og det er med røtter i to land hennes historier skapes. «Noe av det som gjør Oksanen original og særdeles god, er evnen til å smelte sammen stor og liten kultur, store og små kriger og personlig historie med nasjoners og staters historie», skrev Finn Skårderud om denne vinneren av Nordisk råds litteraturpris. I Utrenskning, hennes store internasjonale gjennombruddsroman fra 2008, møter vi to kvinner som velger ulike veier; den ene reiser fra øst til vest for å søke lykken, mens den andre blir igjen. Deres historier strekker seg fra andre verdenskrig og 40-tallets okkuperte Estland til det nye Europa tar form i 90-årene. Gjennom de to kvinnene kan vi ane det Oksanen hevder er en vesensforskjell mellom østlig og vestlig historiefortelling: «Holocaust snakkes det om. Gulag skal det ikke snakkes om.» Møt Oksanen i samtale med Aslak Sira Myhre om Europas mange fortellinger om seg selv og om Oksanens ønske om å fortelle den tause siden av historien.


Symposium 2013 | 30. oktober til 3. november
Helt siden oppstarten i 2007 har Litteraturhuset vært et vindu mot verden – flere hundre utenlandske forfattere og intellektuelle har stått på våre scener i løpet av disse seks årene. Vi ønsker å gi norske lesere et mangfoldig verdensbilde, men også å skape en internasjonal arena for forfattere. Nå har vi samla et knippe store forfattere med bakgrunn fra fire kontinenter, både for å snakke om sine egne bøker og for å snakke om litteraturen slik den ser ut i verden i dag.

Gjennom fem dager med lesninger, intervjuer og seminarer stiller vi spørsmål om hvordan verden ser ut i samtidslitteraturen. Hvem skriver og beskriver, og hvilken makt ligger det i å skildre verden litterært? Lever vi i en tid med et mangfold av stemmer fra alle verdenshjørner, eller dominerer det angloamerikanske perspektivet mer enn noensinne?

I tillegg har vi invitert skribenter og redaktører fra Europa til å delta i et seminar om vilkårene for kulturjournalistikken og den offentlige litterære samtalen. Og for å markere at Litteraturhusets oppstartsfase er over, spør vi hvilken rolle huset har fått, både i norsk og internasjonal sammenheng. Vi avduker dessuten et nytt kunstverk: Yokoland har dekorert veggene utenfor salen Wergeland med navnene på de mer enn 2000 norske og internasjonale forfatterne som har vært på Litteraturhusets scene siden åpningen 5. oktober 2007 til og med 5. oktober 2013.

Litteraturhuset ønsker velkommen til Symposium 2013.

Legg til ekstern kalender…