Introduksjon: Norske kvinner - tyske soldater

Forelsket og foraktet

Norske kvinner – tyske soldater

Hvorfor har jeg ikke lært om den grusomme behandlingen av tyskerjentene på skolen? De ble fratatt statsborgerskap, tvangssendt til Tyskland, de mistet jobbene sine, de ble internert i leire, de ble skamklipt … Hvorfor er ikke dette nevnt i historiebøkene? Hvorfor gikk vi løs på våre egne?
Dette skrev Abby, 16 år i et avisinnlegg i Aftenposten i 2009.

Et av de vanskelige temaene i nær norsk historie er historien om norske kvinner som involverte seg med tyske soldater under andre verdenskrig. Mye har vært skrevet om denne historien de siste årene. Likevel er temaet i liten grad belyst på museer og i skolenes historieundervisning. Hvorfor? Er det fordi den bør glemmes? Eller er dette en viktig historie som vi i dag kan ha noe å lære av? Selv i dag er det vanskelig for mange å stå fram og fortelle sin historie, også for deres etterkommere.

I utstillingen “Forelsket og foraktet. Norske kvinner-tyske soldater” ønsker Oslo Museum å gi et innblikk i samtidens og ettertidens syn på kvinnene, og hvordan de ble behandlet etter krigen. Vi har valgt å løfte fram denne siden av historien, ikke for å bidra til å «frikjenne» eller «dømme» de personene det gjaldt, men for å oppfordre publikum til kritisk refleksjon rundt sentrale verdispørsmål som krig og kjærlighet, ære og skam, hat og humanisme, lojalitet og nasjonalfølelse.

Vi ønsker velkommen til utstillingen som vi håper skal berøre, engasjere og gi ny kunnskap om krigen og menneskene.

Prosjektet er forankret i Norsk kulturråds «Brudd-nettverk», som spesielt har arbeidet med museenes formidling av det ubehagelige, tabubelagte og kontroversielle. Norsk kulturråd og Fritt Ord har bidratt med økonomisk støtte.

Søndag 3. november kl. 14 inviteres publikum til en introduksjon av utstillingen. Prosjektleder Anne Herresthal gir innføring i temaet og hvordan utstillingen har blitt utformet.

Legg til ekstern kalender…