De(t) usynlige(s) teater(et) presenterer... 1900-tallets avantegardebevegelser

1900-tallet var et århundre i omveltning, og det oppsto internasjonale bevegelser som forsøkte å radikalt redefinere både kunstens form, innhold og funksjon. Dette var kollektive bevegelser hvor forskjellige typer kunstnere kom sammen på grunnlag av felles mål som fikk fungere som rammeverk for deres individuelle kunstnerskap. Ut av disse bevegelsene kom nye uttrykk som lyddikt, collage, performance, støymusikk og installasjon – for å nevne noen – og de førte med seg en ugjenkallelig forandring av kunsten.

Konkret vil det denne kvelden handle om Dadaisme, Surrealisme, Futurisme, den Situasjonistiske Internasjonalen og Fluxus. Presentasjonen vil ikke forsøke å gi noe helhetlig bilde av disse bevegelsene, men snarere trekke ut konkrete kunstverk og kunstnerskap, vie dem god tid og vise forholdet de står i til hverandre og til bevegelsen de oppstår i.

I tillegg vil vi se på hva som er igjen av disse bevegelsene i dag. Ideen om et felles kunstnerisk prosjekt av denne typen er på mange måter borte, selv om restene etter dem er mange. Dette ønsker vi å diskutere.

  • * *

[Bilde]

Legg til ekstern kalender…