Lansering av Norsk kunstårbok 2013

[Bilde]
Velkommen til Kunstnernes Hus i Oslo mandag 18. november klokken 17. Vi inviterer til debatt om kulturpolitikken etter regjeringsskiftet. Panelet vil bestå av statssekretær i Kulturdepartementet Knut Olav Åmås, kunstnerisk leder i nyMusikk Anne Hilde Neset og tidligere redaktør i Kunstkritikk Jonas Ekeberg. Ordstyrer er Kåre Bulie. Vær presis!

Årets utgave er siste del i en treårig serie der Norsk kunstårbok ser på kunstfeltet i lys av begrepene autonomi og instrumentalisering. I de to foregående utgivelsene hadde boken artikler om blant annet kulturpolitiske føringer i Norsk kulturråd og KORO. Norsk kunstårbok 2013 undersøker temaet slik det blir berørt av de private og kommersielle delene av feltet.

Melanie Gilligan undersøker sammenhenger mellom markedskreftene og grunnlaget for kunstnerisk produksjon på 2000-tallet. Som eksempel trekker Gilligan fram finanssektorens handel med derivater, og ser i denne en parallell til samtidskunstens tendens til estetisk gjentakelse og gjenbruk.

Mikkel Bolt argumenterer for at kunst er et forsøk på å nå «hinsides kapitalismen». Kunstens oppgave er å utfordre autonomien innenfra, for dermed også å utfordre det kapitalistiske samfunnet.

Marit Grøtta redegjør begrepslig og historisk for ideen om kunstnerisk autonomi. I sin artikkel spør hun om autonomi avhenger av motstand og negasjon eller om det går an å tenke autonomi på en måte som gir større rom for interaksjon mellom kunst og samfunn.

Norsk kunstårbok 2013 bringer også et dybdeintervju med kunsthandler og gallerist Peder Lund. I samtale med Kåre Bulie forteller Lund om virksomheten fra starten og fram til flyttingen til nye gallerilokaler på Tjuvholmen.

Til kritikkdelen har redaksjonen invitert fire forfattere og skribenter til å gi sin respons på en selvvalgt utstilling, et verk eller hendelse. Nils-Øivind Haagensen skriver om et fotografi av Rune Johansen, Cesilie Holck har besøkt Bjørn Hegardt og Theo Ågrens utstilling på Rake visningsrom i Trondheim, Martin Bjørnersen skriver med utgangspunkt i en performance med multikunstneren Terre Thaemlitz hos Ny Musikk, mens Espen Stueland ser Damien Hirsts skulptur Mother and Child Divided i lys av taksonometri og museumshistorie.

I tillegg inneholder årets bok kunstnernes egne omtaler av favorittverk, samt redaksjonens valg av høydepunkter fra fjorårets utstillingskalender.

Norsk kunstårbok 2013 er utgitt med støtte fra Norsk kulturråd.

NORSK KUNSTÅRBOK 2013

Redaktører: Ketil Nergaard, Marie Nerland og Arve Rød

Pax Forlag 2013

Legg til ekstern kalender…