Bergsveinn Birgisson i samtale med Linda Eide om Den svarte vikingen

[Bilde]

Bergsveinn Birgisson er nominert til Brageprisen 2013 for sin sakprosadebut, Den svarte vikingen. Linda Eide intervjuer ham om boken.

Den svarte vikingen er en unik biografi om Bergsveinns fjerne forfar Geirmund Heljarskinn, som ble født i Rogaland i år 846. Enkelte fragmenter omtaler Geirmund som den mektigste landnåmsmannen på Island.

Hvorfor finnes det så ingen saga om Geirmund? Hva er grunnen til at ettertiden har forsøkt å glemme ham?

I Den svarte vikingen bruker Bergsveinn all sin nysgjerrighet, faglige kompetanse og poetiske kraft for å besvare disse spørsmålene, ved hjelp av stedsnavngranskning, moderne genetikk og sagastudier. Resultatet er en lidenskapelig og enormt kunnskapsrik beskrivelse av ukjente sider ved vikingtiden, som samtidig kaster nytt lys over den Islandske opphavsmyten.

Bergsveinn Birgisson er doktor i norrøn filologi ved Universitetet i Bergen og forfatter. For romanen Svar på brev frå Helga ble han innstilt til Nordisk råds litteraturpris.

Linda Eide er journalist og forfatter. Nylig ble hun tildelt Melsomprisen for Oppdrag Mottro.

«Bergsveinn Birgissons fortelling er besnærende som en kriminalroman og lærd som en avhandling. Sakprosaen trenger fagfolk som kan sine saker til bunns, og fagmannen sørger for at all informasjon plasseres trygt i et faglig forankret univers, selv om hypotesene er halsbrekkende. Ja, kanskje nettopp derfor er det mulig å lansere så vågale hypoteser. …» Hans Jacob Orning, Klassekampen

[Bilde] [Bilde]

Legg til ekstern kalender…