Utstilling: VILLNISS Runa Sandnes & Janicke Schønning i Billedhoggerforeningen

[Bilde]

Billedhoggerforeningen 15.11- 21.11 2013
Hekkveien 5, v Carl Berner

Åpning fredag 15.11.kl 19-24
Eirek Sandnes, som var Tor Ulvens munnspilllærer,
spiller på åpningen, og det blir salg av øl og vin fra baren.

Åpningstider lør-søn 12-17, man–tors 10 – 16

Arnfinn Åslunds utstillingstekst kan leses i sin helhet i utstillingsheftet som presenteres i utstillingen og på utstillingens fb-side.

VILLNISS

En fugleflokk hvor stort
er dens samlede antall hjerteslag
Å gå seg vill i dette villnisset av hjerteslag
er verre enn å vandre helgenaktig rundt
på en tinntallerken med stav i hånd
i et sagn uten slutt.

Tor Ulven, fra Under de dummes måne

Med duo-utstillingen Villniss erklærer Runa Nymoen Sandnes og Janicke Schønning sin gjeld til Tor Ulvens tekster.

Ulven insisterer på den menneskelige verdien i kunstnerisk form. Mer enn gjerne aksepterte han også ideen om at kunsten må vises frem på en utstilling. Elementer fra forfatterskapet kan gjenkjennes i kunstnernes verker, det kan være tale om spor og fjerne ekko, allusjoner til bestemte dikt og prosastykker, til titler eller mindre utsnitt. Vi ser bearbeidelser eller visuelle transformasjoner av de litterære motivene. Slik kan vi gjenkjenne speil, knokler, kråkefot, skog: Vi lærer aldri det veldige greinverket utenat, som det heter i et dikt, med en slik detalj kan Ulven figurere tilværelsens ubegripelighet, og vi konstaterer at uttrykkskraften er bevart i de nye mediene.

Flere av arbeidene til Nymoen Sandnes representerer en fordypning i Ulvens bruk av speilet som bærende figur. Schønning tegninger og væravtrykk kjenner seg igjen i Ulvens naturobservasjoner og forgjengelighetstematikk.

Tor Ulven hadde i ungdommen planer om bli billedkunstner, kanskje kan det spores i måten han skriver på: I tekstenes visuelle oppmerksomhet, i deres fantasifulle, men presise optikk.

Stilt overfor verkene som vises i utstillingen Villniss, fornemmer vi en type overskudd, og det er sakssvarende nok. Ulven var ingen talsmann for den sentimentale klage, selv om den eksistensielle erfaringen av meningsløsheten er smertefull nok. Man kan foreløpig avvise det tragiske, skriver han i et essay, men ikke den smerten som var tvunget til å tenke det. og han fortsetter: Inntil videre kan man være munter.

Om Tor Ulven
Tor Ulven ble født 17. oktober for 60 år siden. Han begynte å skrive som tenåring og debuterte i bokform med Skyggen av urfuglen i 1977. Da han døde for egen hånd i 1995, hadde han ni bøker bak seg, og den tiende og siste, Stein og speil, var ferdig til utgivelse samme år. Siden den gang har forlaget gitt ut samlinger av hans dikt, prosa og essays. Om lag halvparten av den store Samlede dikt består av dikt som av forskjellige grunner ikke tidligere var publisert i bokform. Han var også kjent som gjendikter og kunnskapsrik formidler. I sin levetid hadde han ry som en forfatternes forfatter. Etter sin død er han blitt bredere anerkjent som en av de største. Man merker seg hans kresne stil, hans særegne bilder og hans refleksjonsdybde. Forfatterskapet preges av en kompromissløs tilnærming til eksistensielle spørsmål.

Arnfinn Åslund

Legg til ekstern kalender…