Babij Jar: Hyllest til Lou Reed

[Bilde]

Babij Jar er uten tvil et av de mest spennende navnene innefor norsk rock noensinne. De blei sin tid betegnet av musikk bladet Puls som ”landets mest sjelfylte og troverdige gruppe og av Nye Takter ” landets beste live band”.

I anledning Lou Reeds bortgang så har norske og utenlandske musikere hyllet den store mesteren.

Nå vil Babij Jar ære mannen som inspirerte dem til å starte å spille i band. Det blir en tribute aften hvor de bare spiller Lou Reed/ Velvet Underground låter.

www.myspace.com/babijjar

Babij Jar har sitt utspring i miljøet rundt legendariske Cafe Lysthuset i Oslo sammen med band som Kjøtt, Blaupunkt, Hærverk, De Press m.fl.

I 1981 kom singelen ” Ice Age” som fikk strålende kritikk fra flere hold. At Svensk radio så vel som NRK har spandert programtid med bandet bør også nevnes. De var ukens live-band i NRKs ” Studio 83” og ble også utvalgt til å representere norsk rock i svenske ” Rock Departementet” sommeren 83. Nevnes kan også at Babij Jar hadde ansvaret for arrangering og fremføring av Kurt Weil sin musikk til multimediaoppsetningen ” Brecht i Oslo 1985”.

”Den desidert beste rock’LP utgitt i Norge” skrev musikkavisen Beat om ” The Night Before ”- Babij Jar’s første LP som omsider dukket opp på markedet i april 1985.

Oppfølgeren ” Stalingrad som ble utgitt i 1986 plasserte seg automatisk blant de beste, da de som eneste norske LP blant 20 i et par måneder ble liggende som nr. 2/3 på kritikertoppen.

Her presenterte de materiale som viser en helhet, styrke og spennvidde innenfor musikken som var uvanlig kost i norsk rock på 80’tallet. Tematisk så er Stalingrad bygget rundt et konsept som omhandler en ukjent soldats opplevelser i den annen verdenskrig. Kanskje et dystert tema, men på ingen måte dyster musikk. Her er vakre ballader så vel som mektige rockekomposisjoner.

Babij Jar har sine musikalske røtter i amerikansk 60/70 – talls undergrunnsmusikk og man får assosiasjoner til navn som The Velvet Underground, Iggy Pop etc. Babij Jar har skapt sin egen identitet og sin egen sound hvor styrken deres ligger i unike og melodiøse arrangementer

Legg til ekstern kalender…