Gammeldags julestue

Julestuene var utbredt i de nordiske landene på 1600- og 1700-tallet på landet og i småbyene. De ble holdt på netter i romjula, og selv om man ble tilbudt enkel servering, var hovedmålet å danse, leke og more seg. Det var faktisk en av de få anledninger datidens ungdom hadde til å komme sammen og bli kjent med hverandre.

Julestuene var så populære, muntre og løsslupne at kongen forbød dem med flere forordninger, den siste med Christian VI i 1735. Men det var vanskelig å håndheve forbudet i avsidesliggende strøk, og tradisjonen levde i hemmelighet på gårdene, såkalte forbudte julestuer.

Kirken så heller ikke med blide øyne på tradisjonen, spesielt ikke etter den strenge pietistiske vekkelsen på 1700-tallet.

Denne motstanden mot forlystelser i julehøytiden var bakgrunnen for Ludvig Holbergs stykke «Jule- Stue», en komedie som vekket mye latter i sin samtid. Urframføringen var i Danmark i 1724, samme året som brokkhuset Oslo ladegård ble bygget. Kanskje har det vært holdt julestue på Ladegården på 1700-tallet?

Det vet vi ingenting om. Vi ønsker uansett å lage et litt annerledes førjulsarrangement for hele familien. En julestue som er tilpasset vår tid, men som også henter opp igjen noe av det gamle og glemte.

Velkommen!

Legg til ekstern kalender…