Institutt for samfunnsforskning

Institutt for samfunnsforskning (ISF) ble grunnlagt i 1950. Fra opprettelsen i 1950 til omkring 1970 spilte instituttet en avgjørende rolle for veksten i samfunnsforskningen i Norge. Institutt for samfunnsforskning har hele tiden vært tverrfaglig orientert, og vil føre denne tradisjonen videre.

Institutt for samfunnsforskning er et av de få samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøene utenfor universitetene som ikke er spesialisert på en spesiell sektor. Instituttet søker å skape et bredt fagmiljø uten skarpe institusjonelle grenser mellom grunnforskning og anvendt eller problemorientert forskning. Institutt for samfunnsforskning ønsker derfor å bidra til at begge typer forskning drives innenfor samme miljø. Dette kommer til uttrykk blant annet gjennom nær kontakt og samarbeid med Universitetet i Oslo, Norges forskningsråd, mer spesialiserte og anvendte institutter samt flere av departementene.

Instituttet arrangerer jevnlig debatter og seminarer.


Dette har skjedd på Institutt for samfunnsforskning…

Torsdag 18. november 2010

  • 15:00 Elisabeth Grieg: Samfunnsnyttig verdiskaping hjemme og ute – perspektiv fra rederinæringen, Institutt for samfunnsforskning

    P.M. Røwdes stiftelse inviterer til foredrag med Elisabeth Grieg om: Samfunnsnyttig verdiskaping hjemme og ute – perspektiv fra rederinæringen Grieg vil snakke om betydningen av den maritime klyngen for norsk verdiskaping. Samtidig vil hun adressere behovet for at rederinæringen tar et større ansvar for samfunn og miljø, både i Norge og globalt. Mens internasjonale klimaavtaler lar vente på seg, må rederinæringen gjennomføre tiltak for å redusere utslipp og andre negative konsekvenser for …

Tirsdag 26. oktober 2010

  • 15:30 Maktens uttrykk – kulturforståelse som maktanalyse, Institutt for samfunnsforskning

    Hvordan kan sosiologisk analyse av litteratur berike vår forståelse av hva makt er, både i det mellomenneskelige og i samfunn og politikk? I anledning utgivelsen av Maktens uttrykk. Kulturforståelse som maktanalyse av Fredrik Engelstad, invitererer Institutt for samfunnsforskning og Universitetsforlaget til seminar. Fredrik Engelstad, professor i sosiologi ved UiO og forsker ved ISF, innleder med utgangspunkt i boken, og illustrerer med eksempler fra litteratur, teater og film. Kommentarer ved: …

Torsdag 9. september 2010

  • 08:00 Hvordan redusere sykefraværet: Insentiver, hjelp eller kontroll?, Institutt for samfunnsforskning

    Norge har verdens beste sykelønnsordning. Samtidig har vi også et høyere sykefravær enn våre naboland. Debatten har rast om det høye sykefraværet skyldes et tøffere arbeidsliv eller lav arbeidsmoral. Og hva er det egentlig som kan redusere sykefraværet? Er det insentiver, hjelp eller kontroll som er løsningen? I anledning nyutgivelsen av boken “De norske trygdene. Framvekst, forvaltning og fordeling”, redigert av Ann-Helén Bay, Aksel Hatland, Tale Hellevik og Charlotte Koren, inviterer Institutt …

  • 08:00 Hvordan redusere sykefraværet: Insentiver, hjelp eller kontroll?, Institutt for samfunnsforskning

    Norge har verdens beste sykelønnsordning. Samtidig har vi også et høyere sykefravær enn våre naboland. Debatten har rast om det høye sykefraværet skyldes et tøffere arbeidsliv eller lav arbeidsmoral. Og hva er det egentlig som kan redusere sykefraværet? Er det insentiver, hjelp eller kontroll som er løsningen? I anledning nyutgivelsen av boken “De norske trygdene. Framvekst, forvaltning og fordeling”, redigert av Ann-Helén Bay, Aksel Hatland, Tale Hellevik og Charlotte Koren, inviterer Institutt …

Tirsdag 22. september 2009

  • 14:15 Femm-seminar: Rettighetsinformasjon for innvandrerkvinner: Hva gjøres og hva krever FNs …, Institutt for samfunnsforskning

    Bakgrunnen for seminaret er Tina Nordstrøms mastergradsavhandling om misforholdet mellom internasjonale forpliktelser – herunder CEDAWs anbefalinger – og eksisterende rettsinformasjonstilbud for innvandrer kvinner nasjonalt og i Oslo regionen TID: tirsdag 22. september, kl.14.15-16.00. STED: Institutt for samfunnsforskning, Munthesgate 31 Tina Nordstrøm er nå ansatt som forsker på Avdeling for kvinnerett for, i samarbeid med JURK, å utvikle et informasjonsprogram om innvandrerkvinners …

Onsdag 6. mai 2009

  • 19:00 Pizzaseminar: Ulikheten stiger – topplønningene øker mest, Institutt for samfunnsforskning

    Skyldes økte lønnsforskjeller økt produktivitet, sterkere grådighetskultur eller andre forhold? Fører økte lønninger til at toppledere jobber hardere eller mer effektivt? Og hva slags virkninger får økte lønnsforskjeller i arbeidslivet for øvrig? ISF inviterer til debatt om økningen i topplønninger i Norge. Innledninger ved: Bård Kuvaas, professor, Handelshøyskolen BI Sofie Mathiassen, politisk redaktør, Dagens næringsliv Harald Dale-Olsen, forsker, ISF Ordstyrer: Marianne Røed, forsker, ISF …

Torsdag 30. april 2009

  • 08:30 Frokost og nettslepp – Sivilsamfunn.no, Institutt for samfunnsforskning

    Institutt for samfunnsforskning og Rokkansenteret inviterer til offisiell lansering av Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektors nettside. Hva betyr nettverkssamfunnet for frivilligheten? Bidrar nettverksteknologi til nye, mer fleksible og nettverksbaserte organiseringsformer? Bidrar nettverkssamfunnet til en fornying av den offentlige debatten? Hva skal sivilsamfunn.no være og ikke være? Bidragsytere Kultur- og kirkedepartementet: Wegard Harsvik Landsrådet for Norges barne- og …

Tirsdag 21. april 2009

  • 13:00 FEMM III: Menn i en minoritetskontekst, Institutt for samfunnsforskning

    TID: Tirsdag 21. april kl 1300-1500 STED: Institutt for samfunnsforskning, Munthes gate 31 INNLEDERE: Konservator Thomas Walle, Norsk Folkemuseum og prosjektleder Elise Skarsaune, Reform. Utgangspunkt for seminaret er Thomas Walles PhD avhandling ”A Passion for Cricket: Masculinity, Ethnicity and Diasporic spaces in Oslo” og prosjektet ”Fedre med minoritetsbakgrunn på helsestasjonene” ved Reform.

Onsdag 1. april 2009

  • 19:00 Pizzaseminar: Innvandring og valgkamp. En farlig kombinasjon?, Institutt for samfunnsforskning

    De siste ukers debatt om blasfemiparagrafen, hijab i politiet og kamp mot radikal islamisme har enda en gang ført til en skyttergravskrig der beskyldningene om å løpe FrPs ærend hagler. Innvandring kan bli et viktig tema i valgkampen fram mot høstens stortingsvalg. Men hvorfor er det så vanskelig å diskutere innvandring i valgkampsammenheng? Er det bare FrP som tjener på en slik debatt, eller det manglende evne og vilje blant de andre partiene til å ta debatten? Hvorfor oppfattes innvandring som …

Tirsdag 16. desember 2008

  • 13:00 Harde kropper: En kulturvitenskapelig analyse av maskulinitetskonstruksjoner i Dagbladets …, Institutt for samfunnsforskning

    Fredrik Langeland er master i kulturvitenskap. Langeland skal ta utgangspunkt i sin masteroppgave ”Harde kropper: En kulturvitenskapelig analyse av maskulinitetskonstruksjoner i Dagbladets Sportmagasinet”. Hva forteller sportssidene om hvilke menn som er privilegerte i Norge? Langeland undersøker hvordan mediesporten kretser rundt representasjoner av idrettsutøvernes kropper. Den idealiserte maskuline kroppen i mediesport og populærkultur er en hvit, vestlig, heteroseksuell kropp som er usårbar …

Onsdag 22. oktober 2008

  • 15:00 Eva Joly: Ulovlige pengestrømmer som hinder for utvikling og statbygging, Institutt for samfunnsforskning

    P.M. Røwdes stiftelse til støtte av forskning omkring norsk økonomisk utvikling ønsker velkommen til Arvid Brodersens Minneforelesning 2008: Eva Joly foreleser om korrupsjon i Norge. Formålet med presentasjonen er å plassere de ulovlig pengestrømmene i et makroøkonomisk – historisk perspektiv. Hun vil gi oversikt over sammenhengen mellom ulovlige kapitalstrømmer og skatteparadisene og presentere hovedtrekken i skatteparadisenes strukturer og hvordan de er egnet til å tilsløre ulovlige …

Torsdag 25. september 2008

  • 19:00 HVA VET STATSVITERNE OM DEMOKRATIET?, Institutt for samfunnsforskning

    Institutt for samfunnsforskning inviterer til seminar HVA VET STATSVITERNE OM DEMOKRATIET? Dato: torsdag 25. september 2008 Tid: kl. 19 Sted: Institutt for samfunnsforskning, Munthes gate 31 Stein Ringen, Professor of Sociology and Social Policy, University of Oxford, utfordrer statsviterne: Hva vet statsviterne om demokratiet? Med utgangspunkt i sine bøker “Hvorfor demokrati?” (2008) og “What Democracy Is For: On Freedom and Moral Government” (2007) innleder Ringen til diskusjon om både …

  • 19:00 Hva vet statsviterne om demokratiet?, Institutt for samfunnsforskning

    Stein Ringen, Professor of Sociology and Social Policy, University of Oxford, utfordrer statsviterne: Hva vet statsviterne om demokratiet? Med utgangspunkt i sine bøker “Hvorfor demokrati?” (2008) og “What Democracy Is For: On Freedom and Moral Government” (2007) innleder Ringen til diskusjon om både normative og innholdsmessige sider ved demokratiet og demokratiforskningen: Hva kjennetegner det gode demokratiet? Forholdet mellom sentralt og lokalt nivå Er det deliberative demokrati løsningen ? …

Onsdag 10. september 2008

  • 19:00 Pizzaseminar: Hvordan prioriteres forskningsproblemer?, Institutt for samfunnsforskning

    Hvordan prioriteres forskningsproblemer? Er det omfanget av oppmerksomhet i mediene eller problemets omfang som avgjør hva det forskes på? For oppdragsforskningen er dette et presserende problem. Innenfor forskningen om minoriteter kan dette eksempelvis bidra til at vi ”blåser opp” temaer som tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, mens andre problemer, for eksempel at mange unge med minoritetsbakgrunn dropper ut av videregående skole, får langt mindre oppmerksomhet. Dette eksemplet har generell …

Torsdag 4. september 2008

  • 13:15 Avlyst Vit feminitet, rörlighet och turismens koloniala relationer, Institutt for samfunnsforskning

    Katarina Mattsson er forsker ved Centrum för genusvetenskap på Uppsala Universitet. Mattssons avhandling heter ”(O)likhetens geografier – marknaden, forskningen och de Andra” og handler om kulturrasisme og stereotype forestillinger om innvandrere og kultur, i nåtidens forskning og i den politiske debatten i arbeidsmarkedsfeltet. På femm-seminaret skal Mattsson snakke om sin pågående forskning som ligger innenfor feltet kritiske hvithetsstudier. Hun tar utgangspunk i et prosjekt som handler om …

Mandag 9. juni 2008

  • 19:00 Debatt: Offentlighet, medier og forskningsresultater, Institutt for samfunnsforskning

    Resultatene av offentlig finansiert forskning skal gjøres tilgjengelig for allmenheten. I det siste har debatten gått rundt departementenes praksis med å gi forskningen eksklusivt til ett medium. Hvordan kan forskningsresultater gjøres tilgjengelig på en måte som ivaretar både forskningsetikken, lovverket og oppdragsgivers ønske om en mest mulig “korrekt” medieoppmerksomhet? Institutt for samfunnsforskning inviterer til debatt. Er det greit å gå ut i mediene med deler av forskningsresultater …

Onsdag 28. mai 2008

  • 13:30 Seminar: Å høre barn i utlendingssaker, Institutt for samfunnsforskning

    Velkommen til seminar og debatt på Institutt for samfunnsforskning. Barn som søker asyl, visum eller familiegjenforening skal bli hørt og deres meninger skal bli tillagt vekt. Skjer dette i praskis? Vektlegges informasjon av og om barn i utlendingssaker? I hvilken grad høres barn direkte, og er dagens samtaler egnet til å få frem god nok informasjon om barn? Forskerne Hilde Lidén, Hilde Rusten og Monica Five Aarset har gjennomgått gjeldende regelverk og praksis hos Utlendingsdirektoratet (UDI), …

Mandag 7. april 2008

  • 12:30 Kjønnskvotering til ASA-selskapenes styrer – Demokrati og inklusjon, Institutt for samfunnsforskning

    Institutt for samfunnsforskning inviterer til oppstartsseminar for prosjektet “Kjønnskvotering til ASA-selskapenes styrer. Demokrati og inklusjon” Les mer om prosjektet her Program 12.30: Velkommen Veier inn i styrerommet 12.45 Bjørg Ven: Erfaringer fra rekrutteringsprosesser og valgkomiteer Kjønn i styrerommet 13.15 Morten Huse: Hva sier forskningen om kvinner i styrerommet? Nettverk og styregrossister 13.45 Trond Løyning: Aner vi Jenteklubben Gry? 14.15 Pause Gir kjønnskvotering større …

Onsdag 12. mars 2008

Tirsdag 26. februar 2008

  • 19:00 Pizzaseminar: Betaling av informanter, Institutt for samfunnsforskning

    Forskere betaler informanter, men få vil stå fram med det. Er det etisk forsvarlig? Er det brudd med forskerkollegiale prinsipper? Gir det metodiske skjevheter? Eller er det rimelig å betale for informasjonen man får? ISF inviterer til debatt. Innledninger ved: Anita Rathore, nestleder i OMOD Guri Tyldum, forsker, Fafo Jon Rogstad, forsker, ISF og Institutt for sosiologi, UiO Ragnvald Kalleberg, professor, Institutt for sosiologi, UiO Hege Torp, avdelingsdirektør, divisjon for vitenskap, Norges …