Bjørnsonfestivalen – Molde


Dette har skjedd på Bjørnsonfestivalen – Molde…

Lørdag 3. september 2011

  • 20:30 Barbara Ehrenreich, Bjørnsonfestivalen – Molde

    Barbara Ehrenreich er kjent som en kritisk stemme USA og gjennom en rekke bøker og artikler har hun avdekket ubehagelige sider ved det amerikanske samfunnet. Flere av bøkene hennes er gitt ut på norsk og hun har en stor fanskare her i landet. Hos oss er hun kanskje mest kjent for Kjøpt og underbetalt – om (ikke) å klare seg i Amerika fra 2001. Hun fikk også mye oppmerksomhet for sin nyeste bok Livets lyse sider – Hvordan den hemningsløse dyrkelsen av positiv tenkning har underminert Amerika. Den …

  • 19:00 «På vei til ingensteds» – møte med Bekim Sejranovic, Bjørnsonfestivalen – Molde

    Bekim Sejranovic har bodd i Norge siden 1993 og har oversatt blant andre Ingvar Ambjørnsen og Frode Grytten til kroatisk. Hans første roman kommer nå på norsk i oversettelse av Jon Kværne. På vei til ingensteds vant prisen som årets beste roman fra Bosnia, Kroatia, Serbia og Montenegro i 2008. Romanen tar oss med til Jugoslavia og dets etterfølgerstater og til Norge. Boka følger en navnløs hovedperson fra barndom til ungdom til voksenliv, fra Bosnias elvedaler til Kroatias kyst til norske …

  • 17:30 «Meg eier ingen» – Et møte med Åsa Linderborg, Bjørnsonfestivalen – Molde

    Meg eier ingen er en sterk og modig oppvekstroman som har rørt mange. Åsa Linderborg skriver om dyp kjærlighet til en pappa som hun samtidig skammet seg over, om klassetilhørighet og alkoholens makt. Da boka kom ut i 2007 vakte den stor oppmerksomhet blant de svenske kritikerne. Linderborg fikk hard medfart fra deler av anmelderkorpset for at hun utleverte familien sin, mens andre hyllet henne for å sette ord på en barndom med både sorger og gleder. Linderborg jobber i dag som kultursjef i …

  • 16:00 Onkel Toms hytte – en modig klassiker, Bjørnsonfestivalen – Molde

    Harriet Beecher Stowes Onkel Toms hytte, er et enestående verk. Romanen, som for første gang ble utgitt i USA i 1852, er et sterkt eksempel på hvordan skjønnlitteratur kan være med på å forandre et helt samfunn. Stowes politiske budskap var: Sett slavene fri! På sett og vis er romanen like aktuell i dag som den var på 1850-tallet. Hvordan behandler Vesten flyktninger og såkalt papirløse? Hvem er vår tids Onkel Tom, og hva kan vi lære av hans historie? Innleder er Leif Høghaug, litteraturviter og …

  • 12:15 «I havet er det krokodiller» – Fabio Geda, Enaiatollah Akbari og Sidsel Wold, Bjørnsonfestivalen – Molde

    Bare ti år gammel blir Enaiatollah Akbari etterlatt alene i en flyktningeleir i Quetta i Pakistan, etter at han har flyktet fra Afghanistan sammen med moren sin. I romanen I havet er det krokodiller som nå foreligger på norsk, forteller Fabio Geda den gripende historien om Enaiatollahs fem år lang ferd mot frihet. På Bjørnsonfestivalen møter Fabio Geda og Enaiatollah Akbari NRK-journalist Sidsel Wold til samtale. Arrangementet blir tolket fra italiensk til norsk av Hilde Nyeggen Martinsen. «Geda …

  • 11:00 Beslan – Erika Fatland, Bjørnsonfestivalen – Molde

    En hel verden fulgte dramaet som utspilte seg i Beslan i Nord-Kaukasus 1.-3. september 2004. 186 barn og 147 voksne mistet livet i en av historiens mest brutale terroraksjoner. Hva skjedde egentlig i løpet av de tre døgnene og hvem var terroristene? Erika Fatlands Englebyen forteller om de overlevende og etterlatte. Samtidig er boka en jakt på sannheten. For hvilket ansvar har de russiske spesialstyrkene for det tragiske utfallet, og hvorfor har kritikere av myndighetenes fremgangsmåte blitt …

Fredag 2. september 2011

  • 23:00 Nattlesing: «Morgon og kveld» fra kveld til morgen, Bjørnsonfestivalen – Molde

    Fra sent på kveld til tidlig morgen blir det høytlesing fra Jon Fosses roman Morgon og kveld. Skuespillere og forfattere veksler på å lese boka fra perm til perm. Dette blir vår måte å hedre Fosse som nylig ble utpekt til å bo i statens æresbolig for kunstnere, Grotten. Da Morgon og kveld på drøyt 100 sider kom ut i 2000, ble den innstilt til Nordisk Råds litteraturpris og nokså umiddelbart utpekt som et av høydepunktene i Fosses forfatterskap. Og det sier ganske mye om boka. For Fosse har gjort …

  • 17:30 Nytt, ungt og sterkt! Unge forfatterstemmer, Bjørnsonfestivalen – Molde

    I år har Bjørnsonfestivalen plukket ut tre spennende unge forfattere som vi ønsker å presentere – og alle tre har lokal tilknytning: Mari Ulset fra Straumsnes, Lars Petter Sveen fra Fræna, og Steve Leirvik som bor i Kristiansund. Mari Ulset debuterte i vår med romanen Biltur, en var og intens roman fra storslått kystnatur. Lars Petter Sveen vant Tarjei Vesaas’ debutantpris i 2008 og er ute med ny roman. Boka har fått tittelen Eg kjem tilbake. Dette er en spennende, skremmende og vakker historie. …

  • 16:00 Agnes Ravatn og Ragnar Hovland, Bjørnsonfestivalen – Molde

    I boka Kunsten å komme heim og andre essay møter vi leseren og formidleren Ragnar Hovland på sitt beste. Over 20 år etter essayboka Konspirasjonar (1990), er han tilbake med ei ny samling. Vi får høre om blant andre Dickens, Jansson, Wodehouse, Brautigan, Vian, Bichsel, Queneau og Carroll. Her handler det om å finne sin plass både i livet og i litteraturen. Agnes Ravatn derimot, har i sin siste bok Folkelesnad tråla Narvesens bladhyller. Hva er det egentlig disse bladene vil med oss? Hun tar …

Torsdag 1. september 2011

  • 17:30 Samband: Fire poeter og Gasspedal Animert, Bjørnsonfestivalen – Molde

    Det ligger an til en poesibegivenhet når Bjørnsonfestivalen byr på Eldrid Lunden, Anna Kleiva, Erlend O. Nødtvedt og Monica Aasprong på ett brett! Samtlige har markert seg med sterke diktsamlinger og som særegne opplesere. Tittelen for arrangementet, ”Samband” er valgt fordi vi tror det finnes interessante kontaktpunkter mellom de fire, på tvers av generasjoner og poetikk. Vi har derfor utfordret dem til både å snakke om hverandres dikt og lese opp fra egne samlinger. På denne måten oppstår et …

  • 16:00 David Vann: Sterke livserfaringer fra Alaska, Bjørnsonfestivalen – Molde

    David Vann fra Alaska fikk glimrende kritikker verden over og vant en rekke priser for sin skjønnlitterære debut, novellesamlingen Legender om et selvmord. Boka er allerede hyllet av flere som en amerikansk klassiker. Legender om et selvmord inneholder seks delvis selvbiografiske fortellinger. Da David Vann var tretten år tok faren sitt eget liv, og i samlingen forsøker Vann å forstå selvmordet og konsekvensene det fikk for oppveksten og familien hans. I boka møter vi Roy, som også er en ung …

  • 14:15 Dagens oversatte – Modige kvinner og oversetterens mot, Bjørnsonfestivalen – Molde

    Tommy Watz har i en årrekke vært en av landets mest framtredende italiensk-oversettere. Her vil han fortelle om noen av de utfordringene han har støtt på i sitt arbeid med å oversette den sicilianske forfatterinnen Simonetta Agnello Hornbys tre romaner ”Mandelplukkersken” (2005), ”Arvetanten” (2008) og ”Nonnen” (2011). Alle disse romanene har sterke kvinneskikkelser som hovedpersoner – kvinner som, hver med sine individuelle og historiske forutsetninger utviser stort mot ved å bryte med sin …

  • 13:00 Christophe Tarkos, Bjørnsonfestivalen – Molde

    Christophe Tarkos (1963-2004) blir regnet som en fornyer av fransk poesi. Nå er han for første gang gjendiktet til norsk av tospannet Gunnhild Øyehaug og Cathrine Strøm. De forteller om arbeidet med å oversette Kasser og leser utvalgte dikt fra boka. I denne samlingen med 64 diktkasser handler det om både livshåp og livsdesperasjon.Tekstene er dypt tragiske og dypt humoristiske på samme tid. Sted: Syd Mat&Vinbar, Molde

  • 12:30 Gå inn i din tid – debattboka som premissleverandør, Bjørnsonfestivalen – Molde

    Bjørnsonfestivalen setter fokus på debattboka som premissleverandør. Torsdag 1. september inviteres det til en paneldebatt i samarbeid med Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. En demokratisk offentlighet og et levende ordskifte blir viktigere enn noen gang etter 22. juli. Forfattere av sakprosa vil være blant dem som kommer til å gå inn i sin tid og analysere og skape debatt rundt terrorangrepene i Oslo og på Utøya. – Det kommer til å skrives enda flere debattbøker i Norge i tiden …

Onsdag 31. august 2011

  • 19:00 Maria Amelie: Tur-retur Norge, Bjørnsonfestivalen – Molde

    Maria Amelies bok Ulovlig norsk ble en brannfakkel da den kom ut høsten 2010. Den satte i gang en debatt om situasjonen for papirløse innvandrere i Norge. Det vakte sterke reaksjoner da Maria Amelie ble pågrepet utenfor Nansenskolen på Lillehammer og siden sendt til Russland. Maria Amelie er nå tilbake i Norge med gyldig bo– og oppholdstillatelse. Hun har gjennom siste års hendelser blitt en tydelig stemme i norsk offentlighet. Forfatter og journalist Marie Simonsen møter henne til samtale. …

  • 17:30 Debatt: Norsk asyl- og innvandringspolitikk, Bjørnsonfestivalen – Molde

    Det siste året har det bølget rundt norsk innvandringspolitikk. Maria Amelies bok Ulovlig norsk utløste sterke reaksjoner og førte til at flere lignende historier fra papirløse i Norge kom til overflaten. Noen sier at Norge må ha en restriktiv innvandringspolitikk som behandler folk likt. Andre mener at vi stenger folk ute som burde få være her. Bjørnsonfestivalen tar debatten og har invitert parter med svært ulike synspunkt på saken: John Peder Egenæs fra Amnesty International, forfatter Vigdis …

  • 16:00 Møt vinneren av Bjørnsonstipendet, Bjørnsonfestivalen – Molde

    Bjørnsonstipendet tildeles «en forfatter det er grunn til å knytte betydelige forventninger til og som fortrinnsvis er i etableringsfasen». Rett etter tildelingen i Alexandraparken, får stipendvinneren anledning til å presenteres seg.Tidligere har prisen gått til forfattere som Karl Ove Knausgård, Johan Harstad,Carl Frode Tiller, Endre Ruset og Gunnhild Øyehaug. Møt årets vinner i samtale med Endre Ruset. Sted: Teatret Vårt, Molde