Nils Økland – 1982 & Lumen Drones

Fiolinisten Nils Øklands musikalske mesterskap kjenner knapt grenser. Han har stått på scenen med en perlerad av artister fra Supersilent til Trio Mediaeval, og katalogen hans på ECM inkluderer så vel soloimprovisasjon som Lysøen, en hyllest til Ole Bull. Økland er månedens artist på Riksscenen i april, og denne kvelden spiller han med to av sine mest interessante bandprosjekter.

1982

[Bilde]

Riksscenen omtaler med rette trioen 1982 som en supergruppe innen moderne improvisert kammermusikk. Her trekker Økland og Sigbjørn Apeland (orgel) på sin brede bakgrunn fra folkemusikk til kirkemusikk, mens Øyvind Skarbø (trommer) tilfører bandet en sterk jazzimpuls. De trekker tonale og melodiske forløp inn i øyeblikket, og resultatet er fengende og overraskende vakker musikk. Bandets plater på plateselskapet Hubro har en undertone av inspirasjon fra rocken, med Apelands Doors-aktige orgel og Skarbøs trommespill som sender tankene til Tom Waits, samtidig som de hele tiden forankrer de musikalske forløpene i norsk folkemusikk.

Lumen Drones

[Bilde]

Økland driver også bandprosjektet Lumen Drones sammen med Per Steinar Lie (gitar) og Ørjan Haaland (trommer) fra Haugesund-bandet The Low Frequency In Stereo. Lumen Drones lager en hybrid av storslått rock og folkemusikk, hvor Lie og Haaland skaper et driv og gir musikken et bunndrag som Økland bygger på og svever over med sitt felespill. Bandet debuterte på ECM i 2014 med et album som står igjen som en av det årets beste plater, uansett sjanger.

Legg til ekstern kalender…