Classic Album Sundays presenterer RADIOHEAD – ‘OK Computer’ (Parlophone, 1997) med Johan Harstad og John Erik Riley

Det er ikke ofte vi bretter ut et album som berører lytteklubben vår på like mange områder som det Radiohead gjør med bandets tredje studioalbum, OK Computer – organisk, stemningsfull og original, full av musikalske idèer, bilder og lyder vi ikke visste fantes, ikke før vi senket stiften ned i rillene på dobbeltskiva første gang for ganske nøyaktig 20 år siden og lot oss grave ned i de fire sidene, Eeny, Meeny, Miney og Mo.

Thom Yorke, Phil Selway og Ed O’Brien, brødrene Colin og Jonny Greenwood, er alle lidenskapelige musikkfans som selv har tilbragt utallige timer med å studere og lytte til plater, på alt fra jazz til elektronisk musikk, og kanskje er det denne nysgjerrigheten som har gitt dem trangen til å utforske potensialet som finnes i alle de musikalske sjangrene vi blir presentert for på dette albumet.

POLAROIDER
Radiohead er som en kul venn som alltid gir deg gode, oppdaterte musikkanbefalinger. Samtidig har vi å gjøre med noen av de mest ambisiøse musikerne av i dag. Fra coverdesignet og den kryptiske albumtittelen til de abstrakte tekstene og rekkefølgen på låtene – selv om det hele kan fremstå fragmentert og mer som forslag til tematikk enn et gjennomstudert konsept, eller som ”observasjoner” og ”polaroidbilder av verden utenfor”, slik de selv har beskrevet det, så overlates lite til tilfeldighetene hos denne gjengen.

Hvert medlems bidrag er avgjørende for den mangfoldige instrumentelle sounden som har gjort OK Computer til en så endeløst engasjerende lytteopplevelse, organisert og satt i system med god hjelp fra deres faste følgesvenn bak teknikk og produksjon, Nigel Godrich. Det er som om nye musikalske forgreninger vokser ut og oppdages for hver gjennomlytt.

Radioheads musikk inspirerer til å meditere mens man lytter – antagelig fordi det virker som bandet gjør det samme mens de spiller. De leter, finner brokker som er relevante for livene vi lever, observerer eller tolker, antydningsvis, og overlater til oss å fylle ut. Muligens er det dette som gjør at musikken kan oppleves så ekte og gjenkjennende samtidig som den etterlater en følelse av lengsel og treffer oss så smertefullt godt.

I forbindelse med kveldens albumpresentasjon får lytteklubbvert Kent Horne følge av forfatter og dramatiker Johan Harstad pluss hans forfatterkollega, fotograf og forlegger John Erik Riley, som på hvert sitt vis har fulgt det britiske bandet fra midten av 90-tallet.

Thom Yorke

HARSTAD OG RILEY
Mange ble kjent med Harstad gjennom debutromanen Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? (2005) eller leste boka om Motorpsychoalbumet Blizzard, utgitt på Falck Forlag for noen år tilbake. I 2010 ble han nominert til Brageprisen for skuespillet Osv. og mottok senere Ibsenprisen for stykket. Noen fikk også med seg PradaDADA, et tekst- og lydprosjekt gjort i samarbeid med blant annet John Erik Riley.

Riley har heller ikke ligget på latsiden og har de siste par tiårene levert en rekke spennende skriveprosjekter, som med novellesamlingen Mølleland (2001), sakprosa som i Amerikanske tilstander (sammen med Henrik H. Langeland og Mattis Øybø (2008) eller essay som Blår (2006), og den kritikerroste romanen Heimdal, California fra 2011.

Samtidig som Harstad og Riley begge, med hvert sitt forfatterskap, ofte i leken omgang med fakta og fiksjon, har lokket frem alvorsstemt leserglede og mørkhumoristisk ettertenksomhet, har Radiohead minnet oss på hvorfor lytting er viktig.

I kveld får vi muligheten til å møte dem alle, og, ikke minst, høre OK Computer på nytt, i sin helhet fra begynnelse til slutt, idet vi demper lyset og skrur opp volumet i vårt nye, faste lyttelaboratorium i 3.etasje på Kulturhuset. Duet Audio installerer som vanlig hifi-anlegget for oss, med komponenter som skal sørge for at lyden ikke står tilbake for en av tidenes sterkeste plateutgivelser.

AUDIOMENY
- PLATESPILLER: Dr. Feickert Blackbird
- TONEARM: Jelko 12”
- STIFT: Ortofon Cadenza Black
- FORFORSTERKER: Ayon Auris
- EFFEKTFORSTERKER: 4 x Auralic Merak mono blocks (2×800 Watt)
- HØYTTALERE: Piega Classic 80.2
- SIGNALKABLER: Midas Reference Flavia
- HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
- STRØMFORDELER: Isol-8

Før og etter presentasjonen spiller vi musikk som relaterer seg til kveldens album, musikk bandet selv har vært inspirert av, skiver som kom ut på samme tid eller som har fulgt i kjølvannet i årene frem til i dag. Classic Album Sundays er for en gangs skyld på en mandag. Bli med og varm opp ørene fra dørene åpnes klokken 18, og sikre deg en god plass i sweetspot’en!

KJØREPLAN
18.00 dørene åpnes – vi spiller albumrelatert musikk
19.00 albumpresentasjon
19.45 albumlytt
20.40 albumprat inkl. publikum
21.00 Avslutning

Legg til ekstern kalender…