Ledet av nysgjerrighet

Utstilling Foto / Lyd:
Cornelia Glitsch | Hans Christian van Nijkerk
Ledet av nysgjerrighet
[Bilde]

Kunstnerne bruker skjerpet syn og hørsel for å gjøre observasjoner og oppdagelser i nære omgivelser. Når de er oppmerksomme i verden rundt seg, åpnes muligheten for å komme over noe som samtidig er fortrolig og forunderlig. De ønsker å fremheve motiver som lett kan bli oversett.

I sitt samarbeid har de vektlagt å bruke god tid til den kreative prosessen – kvalitet framfor en dårlig form for effektivitet. De har hatt et lengre perspektiv framfor å avslutte noe innenfor et kortere avgrenset tidsforløp. Det er ikke ferdig før tiden er moden. Å insistere på langsomhet krever mot, og å tåle å stå imot tidsånden.

Det å ta bilder med analogt kamera som har begrenset antall bilder per film krever full konsentrasjon i bildefinningsøyeblikket. Cornelia fremkaller ofte ikke bildene før et halvt år senere, og blir da overrasket over det faktiske utfallet. Det er altså en forsinkelse mellom prosess og resultat, mellom sansning og visuelt uttrykk.

Lydcollagen er satt sammen av opptak kunstnerne har gjort uavhengig av hverandre. Collagen og bildene står i sammenheng ved at samme oppmerksomhet og fascinasjon for nyanser og detaljer ligger til grunn. Collagen som høres i utstillingen består av flere enkeltcollager, sydd sammen til en loop. Lydopptakene ble tatt ut av sin opprinnelige sammenheng og satt sammen med andre lyder som er beslektet, om det så er lydens karakter eller den enkelte collagens tema. Redigeringsprosessen var et givende arbeid – preget av lekenhet, fornuft og intuisjon.

Det har vært lett å finne en felles stemme i dette prosjektet.

Cornelia Glitsch
Jeg kjenner glede når jeg opplever estetiske stemninger eller kommer over noe gripende og prøver å skape gode bilder ut fra det. På liknende vis kan jeg like å arbeide med tekst – klare å ordlegge noe fra min erfaringsverden. Jeg leser veldig mye. Kunst og litteratur er altså de to fagområdene som engasjerer meg mest, noe som også gjenspeiles i de to utdanningene mine – bibliotekar og bachelor i billedkunst.

De ti siste årene har også utendørsarbeidet (som gartner, sesong på gravlund) vært en vesentlig del av livet, og jeg har slik kunnet frigjøre tid om vinteren til prosjekt og egenstudier. Nå er jeg spent på veien videre – jeg ønsker meg et nytt kapittel, men vet ennå ikke hvordan det ser ut.

Hans Christian van Nijkerk
Jeg bruker det å opptre, «performance», som et verktøy til å utforske temaer og ideer som fenger meg. Frivillig eller ufrivillig blir publikum prøvekaniner for mine sosiale eksperimenter gjennom sine forutsigbare eller uforutsigbare reaksjoner (eller manglende reaksjon), mens de følger eller nekter å følge instrukser og spilleregler.

I mine performancearbeider bruker jeg forskjellige scenepersonas (scenepersonligheter) som strekker seg fra energiske og karismatiske motivasjonscoacher til mer introverte eksentrikere. Både på alvor og på tull leker jeg med publikumet mitt. I mine nyere videoarbeider bruker jeg elementer fra dokumentarsjangeren og eksperimenterer med fortelling, selv-iscenesettelse og lyd.
Jeg er fascinert av sosiale koder og hvordan disse oppfattes forskjellig avhengig av hvilket sted eller hvilken kultur man befinner seg i.

Fordypningen i nyliberalisme – som opphøyer konkurranse og prestasjoner og gjør folk mer selvopptatte – har nok inspirert meg til å samarbeide mer med andre kunstnere.

Legg til ekstern kalender…