GILBERT & GEORGE THE GREAT EXHIBITION

[Bilde]

To individer – ett kunstnerskap. I femti år har Gilbert & George skapt kunst med seg selv som subjekt og objekt. I utstillingen GILBERT & GEORGE THE GREAT EXHIBITION (1971-2016) har duoen valgt ut verk som speiler en produksjon som er like fantastisk som den er enorm.

Helt siden de møttes på Saint Martin’s Scool of Art har de vært uatskillelige, både profesjonelt og privat. Året var 1967, og mens London var preget av det svingende sekstitallet hadde ikke Gilbert & George den minste interesse av å følge samtidens trender. Istedet kledde de seg i pene dresser – sine «responsibility suits» – og startet sin ferd mot å utfordre kunstens og samfunnets mange konvensjoner. Opp gjennom tiden har de med sin kunst, uredde og alltid rett på sak, overrumplet publikum.

The Great Exhibition består av verk fra perioden 1971 til 2016 og utvalget er gjort av Gilbert & George selv. Fra gulv til tak fylles utstillingsrommene på Astrup Fearnley Museet med bilder sombåde er groteske og strenge i sin oppbygning, surrealistiske og symbolske, men konsekvent plassert idet stramme rutenettet som er karakteristisk for duoen. Kunstnerne selv er ofte portrettert i bildene, med blikket rettet rett mot betrakteren.

Gilbert, født i 1943 i Dolomittene i Italia, og George, født 1942 i Plymouth i England, har med sin provoserende kunst et uttalt formål: «å avsløre indre fordommer hos de frisinnede og motsatt – å avsløre det indre frisinnet i de fordomsfulle». Helt siden de siden de startet sitt samarbeid har Gilbert & George bodd og arbeidet i samme East End-kvarter i London, og fulgt med på hvordan tiden har endret omgivelsene deres. Alltid ulastelig antrukket i nesten matchende dresser er de to like mye et subjekt som objekt. Gilbert & George utgjør en udelbar kunstnerisk enhet og sammen har de uten forbehold viet seg selv og hele sitt felles liv til kunsten. Deres hverdag er like kreativ som den er strengt planlagt. Ved å redusere livet i hjemmet og på atelieret i Fournier Street til enkle hverdagslige rutiner – de storhandler en gang i året og spiser samme matrett på samme restaurant hver dag – har de skapt plass til fullstendig kunstnerisk galskap og kreativitet. Punkere og nasjonalister, folkedans og bomber, høstløv og kontaktannonser – med sitt uredde og egenartede blikk utforsker kunstverdens mest ikoniske duo verden slik den omgir oss.

Kuratorer: Daniel Birnbaum og Hans Ulrich Obrist.
Utstillingen er produsert av Luma Arles og Moderna Museet.

Legg til ekstern kalender…