Michael Gira + Kristof Hahn (SWANS)

Den myteomspunnede SWANS grunnleggeren Michael Gira kommer til Kulturkirken Jakob 15. november som del av sin soloturné! Med seg som support for kvelden tar Michael Gira med seg tidligere SWANS-kamerat Kristof Hahn.

MICHAEL GIRA (SWANS)

Michael Gira grunnla det banebrytende NYC-bandet Swans i 1982. Swans ble raskt beryktet for sine straffende, brutale og repeterende lydangrep, ekstreme volumnivåer, og de selvmisbrukende, avskyelige ropene og knurringene fra Giras slagordvokal. Gradvis forvandlet Swans seg over de neste 15 årene og bega seg inn i hard mekanisk proto-industriell rock, til vidstrakte skift av tekstur og perspektiv, til milde akustisk-baserte sanger, og til slutt til deres ultimate statement, “Soundtracks For The Blind” (1997) som på en eller annen måte inkorporerte alle disse elementene samtidig, over godt over 2 timer med musikk i ett album.

På dette tidspunktet sluttet Gira etter 15 år med nådeløs turné og produktivitet, og oppløste Swans. Siden 1999 har Gira gitt ut musikken sin under navnet Angels Of Light. Han skriver sangene til Angels Of Light på akustisk gitar og orkestrerer dem ved å bruke en skiftende ramme av musikere, og bruker et bredt utvalg instrumentering som strykere, blåsere, messing, elektriske gitarer, elektronikk og korvokal. Sangene er ofte eksentriske og ekstreme, i tråd med Giras kjærlighet til lydspormusikk.

Selv om Angels of Light er mer tradisjonelle enn Swans, er de ofte like hardtslående på forskjellige måter. Det siste albumet til Angels Of Light er We Are Him. Når han ikke spiller inn, skriver musikk eller turnerer, bruker Gira tiden sin på å produsere og gi ut musikk gjennom sitt plateselskap Young God Records. Han har vært ansvarlig for slike bemerkelsesverdige talenter som Devendra Banhart, Lisa Germano, Akron/Family, Larkin Grimm og James Blackshaw. Michael Gira publiserte i 2022 sin bok “The Knot”.

KRISTOF HAHN (SWANS)

Kristof Hahn er en eksperimentell, avant-rock’n’roll-gitarist. Han bor og jobber i Berlin.
Hahns musikk spenner fra abstrakte filmatiske lydlandskap til elegante rock’n’roll noir-sanger.
Hahn er mest kjent for sitt lap-steel-gitarspill i det eksperimentelle rockebandet Swans i New York. Han ble med i bandet i 1989 for Burning World-turneen og spilte på det påfølgende albumet “White Light from the Mouth of Infinity” (1990). Hahn forlot bandet i 1992, men ble med i SWANS’ bandleder Michael Giras oppfølgingsprosjekt Angels of Light i 1998 og ble et konstant medlem av SWANS-relanseringen fra 2010 til 2017.

Hahn er også grunnleggeren av de Berlin-baserte bandene Les Hommes Sauvages og Sultans of Gedankebrain og har samarbeidet med en rekke artister fra forskjellige bakgrunner som Alex Chilton, Tav Falco, Thomas Wydler og Pere Ubu. Hans tilnærming til lap-steel-gitaren er mindre forankret i tradisjoner, men mer drone-orientert, og skaper enorme lydlandskap som til tider bryter ut i soniske tordenvær og andre ganger går over i eteriske melodier.

I tillegg til bandaktivitetene sine har Hahn spilt inn filmlydspor for den tyske regissøren Robert Schwentke (Eierdiebe/The Family Jewels – 2003) og den østerrikske filmskaperen Marko Doringer (Mein Halbes Leben – 2008, Naegel mit Köpfen – 2013). Han oversetter også bøker fra engelsk til tysk – blant disse er: “The Song of the Silent Snow” av Hubert Selby Jr., “Margrave of the Marshes”, av John Peel, og “Thy Neighbor’s Wife” av Gay Talese.

Legg til ekstern kalender…