That was then... This is now kuratert av Heidi Bjørgan

[Bilde]


That was then… This is now er en gruppeutstilling skapt for å diskutere kunsthåndverkets posisjon i dag. Kuratert av Heidi Bjørgan med verk av Pia Aleborg, Bjørn Båsen, Erik Hellsten, Maria Johansson, Åsa Jungnelius, Göran Kling, Håkan Lindgren, AnnaSofia Mååg, Marianne Pedersen og Anders Ruhwald.

Åpning fredag 20. november klokken 19:00-21:00. VELKOMMEN!

Åpningstider: tirsdag-søndag 12:00-16:00.


[Bilde]


Med That was then.. This is now tar Bjørgan tak i en diskusjon fra 2002: Utgangspunktet for dette prosjektet er utstillingen Made in Scandinavia 1, en utstilling som diskuterte skillelinjene mellom design, billedkunst og kunsthåndverk fra en kunsthåndverkers perspektiv. Den introduserte en rekke arbeider i metall, tekstil, glass og keramikk av nyetablerte formgivere, kunstnere og designere fra Danmark, Sverige, Finland og Norge, og ble vist av Galleri Temp som del av Hordaland kunstsenters Bergartprogram i 2002.

Gjennom Made in Scandinavia ble et utvalg arbeider vist som presenterer “den nye formgivingen”, som sprang ut fra de skandinaviske kunsthøgskolene akkurat da. I 2002 viste det seg holdninger og tendenser som i stor grad vektla det humoristisk-konseptuelle og lekne, i tilnærmingen til design og kunsthåndverk, gjerne i kombinasjon med utstillings- og presentasjonsgrep fra billedkunsten.

Det som tradisjonelt har blitt definert som kunsthåndverk befinner seg i dag i et enda mer flytende landskap der det like gjerne kan opptre under betegnelsene design som billedkunst. Problemstillinger knyttet til det å plassere og definere hva vi i dag forstår som kunsthåndverk, eller kanskje riktigere, skal forstå som kunsthåndverk, diskuteres i en diskurs der røstene er motstridende.

Dette utstillingsprosjektet spør: Er det slik at alle søker et felles udefinert område hvor genrene flyter over i hverandre og hvor alt er lov? Hvordan beholder man sitt kunsthåndverksmessige utgangspunkt i materialet? Skal man beholde sitt kunsthåndverksmessige utgangspunkt? Dette utløser igjen en rekke delspørsmål: I hvilke retninger har tendensen fra deltagerne i 2002 utviklet seg? Hvor i det kunstneriske, designmessige og idémessige landskapet befinner deltagerne seg i dag og hvilke nye tendenser kan vi skimte konturen av nå?

I sine undersøkelser har Bjørgan gjort et gjensyn med noen av deltagerne fra 2002 og sett på arbeider av nyutdannede fra de Nordiske kunsthøgskolene for å belyse disse spørsmålene. Bjørgan var i utgangspunktet nysgjerrig på å kartlegge om kunstnerne i dag er blitt enda mer konseptuelle eller om de har vendt seg mer mot design. Kanskje tilfellet er at vi ser en tilbakevending til det tradisjonelle kunsthåndverket? Som kunstner og kurator er Bjørgans mål å fokusere på endringene som finner sted i samtidens kunsthåndverk, noe mange norske kunstarenaer går glipp av, som igjen blir et tap for både publikum og kunsthåndverkerne. Ved å vise utstillingen på Hordaland kunstsenter, som tradisjonelt har vært en arena for kunsthåndverk og billedkunst, ønsker hun å reaktualisere kunsthåndverket for både denne kunstinstitusjonen og publikum. Med dette prosjektet utfordrer kuratoren både institusjonen og publikum sin forestilling om hva kunsthådverk er eller kan være.

Som en integrert del av utstillingen arrangeres endagsseminaret Eeny, Meeny, Miny, Moe… fredag 20. november som diskuterer temaene denne utstillingen tar opp. Med Glenn Adamson (kunsthistoriker og leder av forskningsavdelingen ved Victoria & Albert Museum, London og forfatter av boka Thinking Through Craft), Synnøve Vik, (kunsthistoriker, kritiker og formidlingskonsulent i Norske Kunsthåndverkere, Oslo), Hans Stofer (metallkunstner og professor ved Royal College of Art, London) og Anders Ruhwald (kunstner, London/Detroit). Moderator er Anne Thomassen.

1 Made in Scandinavia ble vist av Galleri Temp, der Heidi Bjørgan var del av fra oppstarten, som Hordaland kunstsenters BergArt-bidrag. Bjørgan var prosjektleder og hovedkurator for Made in Scandinavia.


Utstillingen er støttet av Bergen kommune, Kulturkontakt Nord, Norske Kunsthåndverkere, Norske Kunsthåndverkere Vest-Norge. Utstillingen er produsert av Hordaland kunstsenter.


HORDALAND KUNSTSENTER (HKS) holder til i Bergen, og ble etablert i 1976 som det første kunstsenteret i Norge. Aktiviteten på HKS er synlig gjennom utstillingsprogrammet, med lik vekt på seminarer, presentasjoner og dialog. Siden 1987 har HKS hatt et gjesteatelierprogram, som fra 2008 er åpent for internasjonale kunstnere, kuratorer, skribenter og andre innen kunstfeltet.

HORDALAND KUNSTSENTER (HKS) jobber også med kunst i offentlig rom, et regionalt og internasjonalt Utenforprosjekt, har siden 2007 samarbeidet med MA-studiet på Kunsthøgskolen i Bergen og har et pågående samarbeid med femteklasse på Nordnes skole. I resepsjonen finner du også et helt åpent tilgjengelig arkiv over kunstnere i regionen i tillegg til en liten bokhandel der vi selger kunstnerpublikasjoner og andre publikasjoner. Du finner oss i et av byens eldste skolebygg på Klosteret i Bergen, der vi har fokus på den lokale kunstscenen i en internasjonal hverdag.

Please see here for English presentation of the exhibition That was then… This is now

Legg til ekstern kalender…