Rabinowitz

av Marius Leknes Snekkevåg. Basert på en sann historie.

Nominert til Heddaprisen 2011 for årets forestilling!

En sterk og politisk engasjert oppsetning som også utmerker seg ved at den makter å gripe uten å henfalle til patos og sentimentalitet.

Klassekampen

Et stykke som gjør inntrykk (…) et kunstnerisk svært tilfredsstillende resultat – en oppsetning med et tydelig budskap til oss i fremmedfryktens tid.

Bergens tidende

[Bilde] Fascinasjon og magi (…) Henger sammen i alle ledd (…) På sitt beste skapes det noen virkelige magiske øyeblikk

Haugesunds Avis

[Bilde]Et kulturelt løft!

NRK Rogaland

[Bilde]

«Det er rart med minner. De flyter, aldri i en rett strøm, men som pollen i vinden, virvlende og ukontrollert. De dukker opp, noen ganger alene, noen ganger sammen, noen ganger et minne oppå hverandre, slik at du ser et minne igjennom et annet. De sier at kroppen består av 70 prosent vann, jeg tror den består av 70 prosent minner. Resten er hud, kjøtt og knokler. Og en dress fra Rabinowitz selvfølgelig.»

Fra konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i 1942 ser Moritz Rabinowitz tilbake på livet sitt. Han kom til Haugesund i 1911 og ble i løpet av få år en av de mest suksessfulle leverandørene og produsentene av herrekonfeksjon på vestlandet. Men Moritz Rabinowitz var også en kontroversiell samfunnskritiker. Med en sylskarp tunge talte han jødenes sak og gitt til angrep på den gryende antisemittismen i Norge og resten av Europa. Hans ord nådde utenfor Norges grenser og han stod på toppen av listen over arrestasjoner da tyske tropper invaderte Norge i 1940.

Med kun seks skuespillere i utallige roller fortelles den sanne historien om Moritz Rabinowitz.

Dette er historien som ennå ikke har fått sitt endelige punktum: Ytringsfriheten knebles, stemmer ties, de som kjemper en idealistisk kamp legges i jern, mennesker dømmer og fordømmer andre mennesker, folkemord begås.

[Bilde]

URPREMIERE PÅ FESTIVITETEN 7. APRIL 2011. Manus: Marius Leknes Snekkevåg. Musikk: Halvor Lillesund / Vegard Fossum. Regi: Audny Chris Holsen. Koreografi: Sigrid Edvardsson. Fagkonsulent: Arne Vestbø. Skuespillere: Sigurd Sele, Elsa Aanensen, Linn Løvvik, Knut Gjelle Angell, Nina Sele, Håkon Karoliussen og Dina Lande. Scenografi: Bjørn Tumyr. Lysdesign: Trygve Andersen.

Produsert av Scenekraft i samarbeid med Haugesund Teater, Festiviteten og Det Norske Teatret, Rogaland Teater og MUNOR. Prosjektet er støttet av Norsk Kulturråd.

Legg til ekstern kalender…