Svein Finnerud - Minneutstilling / 06.08.11 - 28.08.11

[Bilde]
Svein Finnerud, Uten tittel (selvportrett), etsning </Font size>

Galleri Norske Grafikere har den store gleden av å presentere Svein Finneruds grafikk. Det er Finneruds sønner som har tatt initiativ til minneutstillingen. Over 40 dyptrykk og etsninger fra 1960 til 2000 blir vist.


Svein Finnerud (1945-2000) er nok best husket som jazzmusiker og performancekunstner. På slutten av 60-tallet ble han en sentral skikkelse i miljøet rundt Henie Onstad Kunstsenter, som la vekt på samtidsytringer innen et bredt tverrkunstneriske register. Dette var et miljø, som i tråd med Fluxusbevegelsens filosofi, ønsket å viske ut grensene mellom de forskjellige kunstformer, som teater, musikk, billedkunst og litteratur, og la uttrykkene flyte fritt. På Høvikodden ble en rekke sentrale skikkelser innen samtidens musikk- og billedkunstfelt presentert. Blant flere andre kan nevnes John Cage og Anselm Kiefer. Finnerud var spesielt inspirert av John Cage, og flere av hans arbeider er dedikert nettopp til ham. Svein Finneruds grafiske uttrykk bærer preg av flyten mellom kunstneriske uttrykk. De abstrakte relieffene, hovedsakelig i sort/hvitt, har et rytmisk og musikalsk billedspråk. Selv mente han at han ikke kunne skille musikken og billedkunsten.


Svein Finnerud studerte under Chrix Dahl på Statens Håndverks- og kunstindustriskole fra 1967-72, og han arbeidet med grafikere som Anne Breivik. I 1967 etablerte han, sammen med Bjørnar Andresen og Espen Rud, Finnerud trio. Hans arbeider er representert i gallerier verden over, blant annet Pratt Art Gallery i New York, Norwegische Graphik Heute Berlin, Bonn, Lund Konsthall. Han er innkjøpt av blant andre Nasjonalgalleriet, Oslo Kommunes Kunstsamlinger, Norsk Kulturråd, Riksgalleriet, Henie Onstad Kunstsenter, Kastrupgård Samlingen, København, Instituto De San Paolo Torino, Oregon State University m.m. Av utsmykninger kan nevnes Deichmanske Bibliotek i Oslo. Finnerud deltok på biennaler i Tokyo, Venezia, Krakow og Firenze.

Legg til ekstern kalender…