MULATU ASTATKE

[Bilde]
En av Etiopias aller fremste musikere og opphavet til sjangeren ethio-jazz, hvor vestlig jazz møter tradisjonelle etiopiske melodier: Mulatu Astatke er en sann pionér innen afrikansk musikk, med en produksjon som så til de grader har tålt tidens tann.

Fra hans første innspillinger i Storbritannia i 1965, via banebrytende fusion-arbeid på det lille selskapet Worthy i New York og til det glimrende materialet han spilte inn hjemme i Addis Abeba på 70-tallet, samles her det beste fra Astatkes essensielle år mellom 1965 og 1975. Og det svinger så det holder, med rik orkestrering og varme rytmer som på ubeskrivelig vis låter både tradisjonelt og moderne. Om vi får ty til klisjeer: det beste av to verdener. Blitt veldig kjent for sin soundtrack for filmen ”Broken Flowers” av Jim Jarmush.

Etter det kritikerroste samarbeidet med Heliocentric på Inspiration Information (2009) gir den etiopiske jazzens gudfar ut nytt studioalbum. Friske Mulatu Steps Ahead utforsker nye retninger i skjæringspunktet mellom vestlig jazz og etiopisk tradisjonsmusikk, og Astatke bygger videre på det banebrytende lydbildet han utviklet på 60- og 70-tallet (sjekk for eksempel ut den glimrende Strut-samlingen New York – Addis – London fra 2009). Denne gangen har han vært i studio med medlemmer av Either/Orchestra, The Heliocentrics, etiopiske musikere og noen av Storbritannias fremste utøvere innen jazz og afrikansk musikk. Albumet, som blant annet inneholder nye versjoner av Astatke-klassikerne “I Faram Gami I Faram” og “Boogaloo”, ble innspilt i Boston, Addis Abeba og London og med denne musikken kommer han for første gang til Oslo og Cosmopolite!

Legg til ekstern kalender…