Keynesdebatt: Teorienes plass i den økonomiske politikken

John Maynard Keynes “Allmenn teori om sysselsetting, renter og penger”
Oversatt av Roman Linneberg Eliassen.

Boken gis ut på Vidarforlaget 24. oktober

Onsdag 26. oktober klokken 18.00 – 19.30
Litteraturhuset, Nedjma
Teorienes plass i den økonomiske politikken

I Panelet: Kåre Willoch (statsminister for Høyre 1981-1986), Tore Lindholt (Administrerende direktør i folketrygdfondet 1990-2004), Roger Schjerva (Statssekretær for SV i finansdepartementet siden 2005). Ordstyrer: Maria Reinertsen (samfunnsøkonom og journalist i Morgenbladet)

Vidarforlaget utgir den første norske oversettelsen av John M. Keynes hovedverk fra 1936, “Allmenn teori om sysselsetting, renter og penger”. I boken går Keynes hard ut mot den typen økonomisk teori som hevder at en uregulert markedsøkonomi vil sikre full sysselsetting. Verket bidro til en ny forståelse av hvordan man kunne styre økonomien. Keynes var sentral i Bretton Woods forhandlingene i 1944, hvor man planla gjenoppbyggingen av verdensøkonomien etter andre verdenskrig. Den økonomiske politikken som ble ført de første tre tiårene etter krigen kalles gjerne “Keynesianisme”.

Men hvordan er egentlig forholdet mellom økonomisk teori og politikk? Vi har invitert tre personer som har vært med på å bestemme den norske økonomiske politikken til å drøfte denne problemstillingen.

Hva slags Norge så Willoch for seg da han startet liberaliseringen av Norge på 1980-tallet? Fantes det en økonomisk teori bak forvaltningen av det norske folketrygdfondet? I hvilken grad påvirket økonomisk teori regjeringens respons på finanskrisen i 2008? Står handlingsregelen for bruk av oljepenger i gjeld til den norske nobelprisvinneren i økonomi Finn Kydland? Har økonomiske teorier og moteretninger som keynesianismen, nyliberalismen og nykeynesianismen noe å si for hvilke løsninger norske politikere til en hver tid lander på? Er det i så fall direkte gjennom at en selv lar seg inspirere av disse teorier? Eller indirekte gjennom embetsverket, rådene en får fra internasjonale organisasjoner (som OECD og IMF) og politikken i landene rundt oss?

http://www.litteraturhuset.no/program/dag.html?d=2011-10-26


Legg til ekstern kalender…