Seminar og konsert: Hip-hop som politisk virkemiddel i Afrika

Fellesrådet for Afrika har gleden av å invitere deg til helaften med seminar og konsert!

Torsdag 2.februar får du en unik mulighet til å bli kjent med Azagaia, en av de mest frittalende og kritiske stemmene i Mosambik. Han lager uredde og kompromissløse tekster som stiller spørsmåltegn ved hvordan den politiske og økonomiske eliten stadig blir rikere mens majoriteten forblir fattige.

Økte transport- og matvarepriser, høy arbeidsledighet og politisk undertrykkelse har skapt en ulmende misnøye og protester i stadig flere afrikanske land. Denne misnøyen resultert i demonstrasjoner og han noen steder endt i konfrontasjoner mellom demonstranter og politi. I andre tilfeller har musikk og spesielt hip hop blitt brukt for å uttrykke denne ulmende misnøyen. I 2011 så vi hvordan folkelige protestaksjoner spredte seg fra land til land i midtøsten og Nord-Afrika og fikk avsatt despotiske ledere. Dette folkelige opprøret og den bortfallende frykten man har sett i den arabiske våren har man ennå ikke sett i samme grad i Afrika sør for Sahara, men det har flere steder vært tendenser. Hvilken rolle kan musikk og spesielt hip hop spille i slike folkelige protester? Hvilke erfaringer har man fra afrikanske land?

Noen spørsmål vi vil til bunns i er spørsmål som: Hvilken politisk påvirkningskraft har urban kunst og musikk? I hvilken grad har artister mulighet til å bruke sin ytringsfrihet i Afrika? Hvordan brukes hip hop som musikkform i det urbane Afrika i dag til å påvirke politiske prosesser og til forsvar for ytringsfriheten?

Innledere:
Azagaia (Hip-hop artist fra Mosambik)
Siri Lange (Seniorforsker ,CMI)
Øyvind Holen (Journalist og forfatter)
Helge Rønning (Professor i media og kommunikasjon,UIO)

Seminaret vil foregå på engelsk.

Konsert med innslag fra;
Sarah Ramin Osmundsen (Norgesmester i slam-poesi)

Azagaia (Mosambik)

Legg til ekstern kalender…