Mestrer, mestrer ikke. Jakten på det normale barnet

Res Publica lanserer boka Mestrer, mestrer ikke. Jakten på det normale barnet av Mari Pettersvold og Solveig Østrem. Boka viser hvor god butikk det er blitt at barna våre blir kartlagt, målt, veid, testet og undersøkt—langs stadig nye skalaer.

Debatt med tidligere kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell, leder i Foreldreutvalget for barnehager Lena Jensen og barneombud Reidar Hjermann.

[Bilde]

Om boka:

*Norske kommuner begår lovbrudd i sin iver etter å kartlegge barnehagebarn. Barns personvern legges til side til fordel for argumenter om ”barnets beste” og ”tidlig innsats”. Private og offentlige aktører går offensivt til verks overfor kommuner og barnehager for å selge kartleggingsmateriell og pedagogiske programmer.

Mestrer, mestrer ikke. Jakten på det normale barnet viser den nye trenden med salgbare verktøy som har inntatt barnehagene. Boka avslører måleregimet som, i godhetens navn, innføres for å oppnå politisk og faglig prestisje – og for å tjene penger.

Jakten på målbare verdier fører til en standardisering med ”det normale barnet” som ideal. Som et alternativ til denne tendensen tar forfatterne til orde for å ha tillit til førskolelærerne og sette demokratisk deltakelse, metodefrihet og mangfold i sentrum.*

Bla i boka og les innledningen her

Om forfatterne:
Mari Pettersvold er sosiolog og førstelektor ved Høgskolen i Vestfold, der hun også er leder for Senter for barnehageforskning. Hun underviser på masterstudiet i barnehagepedagogikk og profesjonskunnskap, og har i flere år deltatt aktivt i barnehagedebatten gjennom fagartikler og kronikker i dagspressen.

Solveig Østrem er Ph.D i teologi og førsteamanuensis ved Høgskolen i Vestfold. Hun har i mange år under­vist ved førskolelærerutdanningen, og er i dag fagansvarlig for masterstudiet i barnehagepedagogikk og profesjons­kunnskap. Hun har skrevet en rekke fagartikler om barnehager, og er en etterspurt foredragsholder på konferanser for barnehageansatte over hele landet.

Legg til ekstern kalender…