Det nyliberale svar på krisen. Dieter Plehwe på Litteraturhuset

Finanskrisen svekket troen på uregulerte finansmarkeder. Hvorfor blir da de nyliberale ideene om friere markeder og privatisering fremmet mer aggressivt enn noensinne? Kravene om større politisk kontroll med markedene har ennå ikke funnet en fast form. De statlige redningspakker har reddet banker som fortsetter sin praksis og gir nye bonuser til lederne. Hva er bakgrunnen for dette? Hvordan kan nyliberalismen som ideologi overleve markedets kollaps?

[Bilde]

Dieter Plehwe har sammen med professor Philip Mirowski redigert antologien “The Road from Mont Pèlerin: The Making of the Neoliberal Thought Collective”, som ble utgitt på Harvard University Press i 2009. Denne boken er et banebrytende historisk forskningsarbeide som viser framveksten av nyliberalismen som tankemønster, først i tenketanker i USA, og siden i andre vestlige land. Tenketanken Mont Pèlerin Society (MPS) ble etablert i 1947 da bortimot 40 økonomer og intellektuelle møttes for å diskutere fremtiden for liberalismen og den vestlige sivilisasjonens verdier. Initiativtakeren var økonomen Friedrich Hayek, og blant deltakerne på denne første kollokvien var Ludwig von Mises og Milton Friedman. Det var dette miljøet som dannet begrepet “nyliberalisme”.

Res Publica har tidligere hatt besøk av Plehwes kollega Philip Mirowski, nå er det en glede å kunne ønske Dieter Plehwe velkommen, da han vil holde foredrag med tittelen Neoliberals and the crisis, de nyliberales reaksjon på finanskrisen.

[Bilde]

Dieter Plehwe er forsker ved Wissenschaftzentrum Berlin, og er en av de fremste eksperter internasjonalt på nyliberalismen som historisk idéfenomen.

Legg til ekstern kalender…