Onkel Tuka + Earlybird Stringband + Supp: Cecilie Heramb

[Bilde]

Det er ikke småtterier haldenbandet Onkel Tuka bestemte seg for å gi seg i kast med da de for fem år siden slapp albumet ‘Geriljagospel’. Albumet er fylt til randen av sanger som kunne ha gjort Broder Aage Samuelsen til en Lazarus og har siden utgivelsen laget bedehus av rockklubber og nattklubber over det ganske land. ‘Geriljagospel’ er et svært så håndfast bevis på at Onkel Tuka tok alle sidene ved sitt eksistensielle trilogi-prosjekt; «Gud, Død, Kjærlighet», på fullt alvor.

To år senere, i 2008, gikk Onkel Tuka løs på den minst lystige oppgaven tematisk, død. De tolv sangene på ‘Hotell Hellman’ tematiserer døden på høyst forskjellig vis, historisk som tittelkuttet og i «1716-1718», som handler om bauta- haldenseres tvilsomme motiver for å brenne ned byen, i klassisk country morderballadetradisjon («Lille Mari»), som et innlegg i ulvedebatten («Fredløs røver» som ble radiolistet på NRK P1) og helt fundamentalt i en hudløs tolkning av bluegrass-giganten Ralph Stanleys «Oh Death», som «Åh Død». Med utgivelsen av Hotell Hellman gikk det opp for flere musikkjournalister at Onkel Tuka er på sporet av storverk. Både Dagbladet, Dagsavisen og Aftenposten trillet femmere på terningene.

‘Hvit Honning’ inneholder tretten sanger om Kjærligheten og var ikke overraskende, vesentlig lysere musikalsk enn forgjengeren. Onkel Tukas residerende poet, sanger og agitator, Håkon Ohlgren hyller kjærlighet i alle dens fasonger, til byer, barndomsminner, til alkohol & dop. Bandet benyttet også anledningen til å utvide sin musikalske pallett med en rekke nye farger og nyanser. Således er geriljagressbandet Onkel Tuka nå å oppfatte som kongerikets fremste leverandører av kosmisk norsk musikk. Årets Spellemannpris i klassen country fremstår fullt fortjent for et band som også er et hardt arbeidende og underholdende live-band med et formidabelt publikumstekke.


EARLY BIRD STRINGBAND

Earlybird Stringband er et norsk bluegrassband som startet opp høsten 2005. Bandet ga ut sitt føste album ‘Earlybird Stringband’ i mars 2010 og ble for det nominert til Spellemannprisen 2010 i klassen country. Oppfølgeren ‘Blindsides’ ble gitt ut på Voices of Wonder i mai 2011. Under en bluegrassfestivalen EWOB i Nederland 2010 ble bandet stemt fram til Europas nest beste bluegrassband. De har også blitt kåret til publikumsfavoritter under Risør Bluegrassfestival i 2009 og 2010.

[Bilde]

Legg til ekstern kalender…