Grenseløst - janteloven

Hvor fungerer janteloven best? Og hvordan kan du bruke den effektivt? Professor i kulturhistorie Knut Aukrust er gjest i Grenseløst.

[Bilde]

Professor i kulturhistorie Knut Aukrust.

Intervjuet ble sendt på Radio Nova 5. februar med Olaf G. Alteren i studio.

Janteloven går aldri av moten. Du møter den overalt. På jobben, på UiO eller andre indoktrineringsinstitusjoner, og blant familie og de du tror er dine venner. Men kan janteloven ha noe for seg? Det mener professor i kulturhistorie Knut Aukrust.

- Første bud. Du skal ikke tro du er noe. Og det er, kunne vi si, en lov, en mentalitet, vi er faktisk like, vi skal ikke skille oss ut, så sånn sett så er jeg i utgangspunktet litt skeptisk til å være skeptisk til janteloven, for janteloven har en kjerne av likhet og fellesforståelse, forteller Aukrust.

- Vi har et fellesskap som vi deler og som vi bidrar til, så alle har vår del i et fellesskap, hvor enkeltindividet skal finne sin plass og bidra sammen med andre, forteller han, og nevner dugnad som et viktig element i å hegne om fellesskapet.

EFFEKTIVT
Janteloven er svært effektiv for å holde enkeltindivider nede, og det finnes mange metoder på hvordan du kan rette inn nådestøtet som skal til for å oppnå det du ønsker.

- Man blir ikke irettesatt etter janteloven, man blir tiet ihjel. Det er det som er effekten. Du sier ikke til noen at nå strider du i mot jantelovens paragraf fem: du skal ikke tro du vet mer enn oss, forteller Aukrust.

Janteloven fungerer som oftest best bak ryggen til den du vil ramme. Men en god start er å totalt overse vedkommende. Og der kommer tausheten og utfrysingen inn som ubetalelig ammunisjon.

- Bygdedyret er destruksjon. Og det er en måte å pasifisere og drive til vannvidd en som har noe å komme med, forteller Aukrust, og nevner at bygdedyret lever i beste velgående på UiO.

SELVMORD
Men det følger mange tragiske skjebner i kjølvannet av janteloven. Mennesker har tatt sitt eget liv etter å ha blitt utsatt for denne oppramsingen av regler for middelmådighet.

Hvordan det går for seg kan du få med deg i denne utgaven av Grenseløst. En sending som gir deg oppskriften du trenger for hvordan du kan ta knekken på noen, eller hvordan du kan beskytte deg mot bærere av bygdedyret.

Det kan det være på plass å komme med en «parental advisory» til avslutningen på sendingen. Hvis du er sånn passelig pysete.

Legg til ekstern kalender…