Grenseløst - din økonomi

[Bilde]

- De må ofte ta seg en deltidsjobb for å få det til å gå i hop. Når vi har hjulpet folk i Luksusfellen, setter vi opp et budsjett der de skal leve på et nærmest eksistensminimum, og så skal de bruke resten av pengene på å betale kreditorene. Vi kan aldri sette det eksistensminimumet så lavt som det lånekassen gjør, forteller Kvadsheim.

Kreditorer ville aldri kreve at de skulle leve med så lite som det studenter gjør, hvis ikke så ville de ikke kunne betjene gjelda si forteller Kvadsheim. Hvis du skal klare deg som student må du ha en inntekt ved siden av, eller foreldre som har mulighet til å støtte deg økonomisk.

- Støtten er ikke troverdig. Hvis en tror det, sånn som politikerne av og til sier, at det er støtte som er nok til at en kan være heltidsstudent, det er ikke troverdig over hodet, forteller Kvadsheim.

Noen klarer seg alene på lån fra Statens lånekasse for utdanning, men det er ofte fordi studenter bor hjemme eller har en rimelig studentbolig.

- Det er husleia som har stukket i fra for en student de siste årene, forteller Kvadsheim.

Kosesløv
Det går så det jomer i Norge. De fleste får dekket alle behov og har en god økonomi etter at alle regningene er betalt, men det er vi nesten alene om i Europa.

- I Norge så har vi det vannvittig bra. Jeg skal til Spania, der har de en arbeidsledighet på 25 prosent og 50 prosent arbeidsledighet blant de yngre. Og her har vi nesten ikke noen arbeidsledige, i hvert fall veldig få. Og det er fordi det går så fantastisk godt med så mange deler av industrien, og andre næringer i Norge. Fordi Europa sliter så har vi lavt rentenivå, vi får veldig lave kostnader, i tillegg til at vi tjener godt, forteller Kvadsheim.

- Vi kan nok bli sløve av dette. Når vi får flere år med lav rente, høyere boligpriser, god lønnsvekst, så blir man på en måte lulla inn i en tilværelse der man ikke trur at ting kan endre seg. Og da er nesten det eneste sikre at økonomien kommer til å endre seg, men vi vet ikke akkurat hvilken retning. Men hvis det blir gode tider igjen i Europa, da smitter det over på Norge, så vil da foreksempel renta gå opp, og da vil nok ganske mange slite, forteller Kvadsheim.

Trenger du noen gode råd på hvordan du kan planlegge økonomien din bedre? Selv du som er fattig student. Da må du ikke gå glipp av denne sendingen av Grenseløst.

Legg til ekstern kalender…