Grenseløst - mafia

[Bilde]

Mafiavirksomhet handler om to ting: makt og penger. Forfatter av boken Mafia i Norge, Stein Morten Lier er gjest i Grenseløst.

Mafia er ikke lengere som det portretteres i Gudfarenfimene og andre tv-serier med krigslignende tilstander. I dag er det samarbeid mellom de ulike nettverkene som gjelder.

- Tidligere var det flere konflikter og de sloss om markedsandeler innenfor narkotika og menneskehandel. Men det man har sett de siste ti – tolv årene det er jo at de setter pengene først, de har blitt veldig pragmatiske i forhold til å tjene penger og at de faktisk samarbeider. Det er litt sånn faretruende utviklingstrekk fordi det betyr at de blir mere profesjonelle i sin opptreden, de søker ikke, de vil ha minst mulig oppmerksomhet om det de holder på med, og de sørger for mere effektive smuglerruter gjennom sitt samarbeid, forteller Stein Morten Lier.

Som en vanlig bedrift
Men for at dette skal fungere trenger organisasjonen en front som kan hvitvaske penger. Dette kan gjøres gjennom å opprette firmaer som i utgangspunktet er legale, men der inntektene kommer fra kriminell virksomhet.

- Målet er mest mulig vinning og makt, og med minst mulig risiko. Den eneste forskjellen på det kriminelt nettverk og hvilken som helst bedrift er jo at de følger jo ikke lover og spilleregler, skatter ikke, og bidrar ikke til felleskapet i det hele tatt. De bare tapper felleskapet for penger og ressurser, og det er jo i sin ytterste konsekvens, så er det veldig samfunnsundergravende fordi det blir jo monopolisering av selskaper hvis de får kontroll over bransjer, sånn at den frie konkurransen forsvinner, forteller Lier.

Hvitvasking
Med de rette kontaktene er det lett å hvitvaske penger. Metodene er mange, men den letteste måten er å utnytte et land som allerede preges av mye korrupsjon.

- Enkleste metoden er å smugle pengene ut av landet til et land som har høy grad av korrupsjon, ikke så gode systemer for å fange opp hvitvasking og da sette disse pengene inn i en bank og dermed overføre pengene gjennom mange ledd, mange banker, og så tilbake igjen til det landet man ønsker å investere i, forteller Lier.

Inn i fremtiden
- Jeg tror at om ti år så vil det være værre, ja, absolutt, fordi at, jeg har i boken skisert tre mulige scenarioer og det mest positive scenarioet er at vi klarer å holde det omtrent på det nivået vi har i dag, men da må vi gjøre noen grep. Men det mest realistiske scenarioet er at det kommer til å bli en forverring, dessverre, forteller Lier.

Lier har ikke noen tro på at disse organisasjonene jobber aktivt for å infiltrere politi og ordensmakt. Men bankvirksomhet i Norge har og blir forsøkt infiltrert av organiserte kriminelle. Mye mer om alt du trenger å vite hvordan du skal forholde deg til mafiavirksomhet, og hvordan du selv kan være med på å bekjempe denne kriminaliteten i denne utgaven av Grenseløst.

Legg til ekstern kalender…