Grenseløst - Afghanistan

[Bilde]
Journalist og forfatter Anders Sømme Hammer er gjest i Grenseløst. Han er aktuell med boken Heia Kabul.

Milliarder av kroner som skulle hjulpet Afghanistans befolkning fyller opp bankkontoer til korrupte afghanske politikere og krigsherrer, penger som flys ut fra Kabul med destinasjon Dubai.

Hammer hevder i sin nye bok at nærmere halvparten av alle bistandskroner, også norske, forsvinner i lomma på grådige afghanske politikere og krigsherrer. Hvorfor sitter bare norske politikere og ser på?

Kampen mot terrorisme
Er kampen mot terrorisme så viktig at kvinners rettigheter og noen forduftede bistandsmilliarder lett kan ses på gjennom fingrende så lenge Taliban bekjempes?

- Jeg tror at alle som er involvert i Afghanistan vet at veldig mye forsvinner til korrupsjon. Jeg tror det er krigen som har overstyrt alt annet, behovet for å drive en opprørsbekjempelse hvor man da har ikke villet ta ordentlig i hverken korrupsjonsproblematikk eller den enorme narkotikaproduksjonen man har i Afghanistan, forteller Hammer.

Kvinners rettigheter
Det er svært få afghanske menn som er opptatt av likestilling. Dette er noe som vestlige aktører har hatt som ambisjon, men som har gått i glemmeboka som en konsekvens av kampen mot terror.

- Man har unngått å stille alt for strenge krav fordi man er helt avhengig av afghanske myndigheters støtte til den opprørsbekjempelsen som man da har prøvd på med de utenlandske soldatene, forteller Hammer.

- Her hjemme har man et desperat behov for å beskrive framgang i Afghanistan samtidig som all statistikk, erfaring på bakken, bort i mot viser at det går i feil retning, forteller Hammer.

Et spørsmål du kan stille deg selv før du lytter til denne sendingen er: Er jeg blitt lurt? Har norske politikere villedet meg med viten og vilje? Har norske soldater falt i Afghanistan forgjeves? Mer om dette kan du lytte til i denne utgaven av Grenseløst.

Legg til ekstern kalender…