Imagine Brazil

11. oktober åpner en ny utstilling på Astrup Fearnley Museet. ‘Imagine Brazil’ viser frem brasiliansk samtidskunst, med særlig fokus på den unge, fremvoksende kunstscenen.

Brasil gjør seg stadig mer gjeldende på den internasjonale kunstscenen. Med denne utstillingen ønsker museet å sette fokus på den unge brasilianske samtidskunsten. Imagine Brazil er kuratert av Gunnar B. Kvaran, Hans Ulrich Obrist og Thierry Raspail, og produseres i samarbeid med Musée d’art contemporain de Lyon.

‘Imagine Brazil’ blir den fjerde utstillingen i rekken med fokus på et lands kunstscene. Den brasilianske kunsthistorien er godt dokumentert, særlig den brasilianske modernismen, slik som Concrete, Neoconcrete og Tropicália-bevegelsene, som utviklet seg uavhengig, men også i dyp dialog med ulike modernistiske tendenser i Europa og Nord-Amerika. Kunstnere som Oscar Niemeyer, Lygia Clark, Hélio Oiticica, Lygia Pape og Ernesto Neto, er alle en del av den internasjonale modernistiske og kunstneriske arv og er alle internasjonalt anerkjent. Parallelt med denne store modernistiske tradisjonen er det også en eksplisitt brasiliansk konseptuell kunst som var mindre dogmatisk og strukturalistisk enn sine motstykker i Europa og Nord-Amerika, men mer åpen, mer poetisk og mer politisk engasjert, som vi kan se i verk av Cildo Meireles og Vik Muniz. Den yngste generasjonen kunstnere viste seg og i stor grad å være rettet mot konseptuelle kunstuttrykk.

Med ‘Imagine Brazil’ har kuratorene ønsket å vise frem et mangfoldig bilde av hva som rører seg i brasiliansk samtidskunst. 14 unge kunstnere er valgt ut til det de anser som viktige representanter for den nye kunstscenen i Brasil, men også med tanke på deres betydning internasjonalt. I tillegg til å vise frem unge kunstnere ønsker utstillingen å sette deres kunstneriske uttrykk inn i en historisk kontekst. Derfor ble hver av dem bedt om å velge seg en eldre kunstner som de mener har hatt stor betydning for brasiliansk samtidskunst. De unge og eldre stilles ut parallelt.

Deltagende kunstnere (alfabetisk):
Jonathas de Andrade, Arrigo Barnabé, J. Borges, Sofia Borges, Rodrigo Cass, Adriano Costa, Deyson Gilbert, Fernanda Gomes, Marcellvs L, Milton Machado, Montez Magno, Cinthia Marcelle, Maria Martins, Thiago Martins de Melo, Rodrigo Matheus, Cildo Meireles, Pedro Moraleida, Paulo Nazareth, Rivane Neuenschwander, Paulo Nimer Pjota, Sara Ramo, Mayana Redin, Gustavo Speridião, Tunga, Adriana Varejão, Caetano Veloso og Carlos Zilio.

Legg til ekstern kalender…