Åpent fagseminar: Alternative veier til opera

[Bilde]
(Foto: Chants Libres, Enfant Des Glaces.)

Et sammensatt panel av anerkjente internasjonale kunstnere innenfor opera/scenekunst i Norden og Canada, deler sine erfaringer om det å jobbe med dokumentarisk- eller politisk materiale som kilder for nye verk, samt sine erfaringer med nye samarbeidsprosesser og partnere.

På seminaret 16 november vil Kristin Norderval også dele sine erfaringer fra verkstedet ”Alternative veier til opera” som blir avholdt i forkant. I løpet av 8 dager har profesjonelle utøvere innen sang, dans og teater jobbet med improvisasjonsteknikker og utforsker hva man oppnår når man fokuserer på tverrfaglig kompetanseutveksling.

Kristin Norderval har lang erfaring fra arbeid med politisk ladet materiale. Senest for en måneds tid siden presenterte hun den følelsesladde installasjonen ”piano, piano, pianissimo…” på Kunstnernes hus i Oslo. Installasjonen satt fokus på statlig terrorisme, med bortføringer, drap og tortur under det argentinske diktaturet (1976-83) som bakteppe.

Denne gangen drar hun temaet enda lenger med operaen «The Trials of Patricia Isasa». Stykket baserer seg på en sterk historie fra virkeligheten, basert på Patricias bortføring under diktaturets tid i Argentina og hennes kamp for rettferdighet.
Patricia vil selv være til stede under både verkstedet og den åpne seminardagen 16. november.

Denne gangen har Norderval med seg et stjernelag fra operaens verden;
Pauline Vaillancourt kunstnerisk leder av operakompaniet Chants Libres i Montreal, Canada, som har spesialiserte på ny opera i over 20 år. Mellika Melouani Melani vinner av den svenske teaterkritikernes pris i 2010, og kunstneriskleder i Folkoperan i Stockholm. I tillegg kommer Line Tjørnhøj prosjektleder i coOPERAtions i Danmark, teaterviter Camilla Eeg-Tverbakk fra Norge og Shanti Brahmachari, leder i TekstLab og Artxchange.

Seminaret foregår på norsk og engelsk.
For information in english go to Facebook-link, see below.

DATO: 16 November
TID: 10:00 – 17:00
STED: Dramatikkens hus
PÅMELDING: levangmoum(at)gmail.com
Lunsj koster kr. 100,- og må bestilles på forhånd på samme e-postadresse. Betales på dagen på Dramatikkens hus, kort/kontant.
……………………………….……………………………….……………………………….…………………

INNLEDERE:

Om Kristin Norderval
Den kritikerroste sopranen Kristin Norderval er utøver, scenekunstner, komponist og improvisatør bosatt i Oslo. Hennes repertoar strekker seg fra renessansesang til downtown-New York-avantgarde. Hun har arbeidet med store navn som Pauline Oliveros, Susie Ibarra, Anne LeBaron og Philip Glass.
The New Yorker’s anerkjente musikkskribent Alex Ross utropte nylig hennes verk Aural Histories til en av de viktigste innspillingene av klassisk musikk i 2012.
www.norderval.org

Pauline Vaillancourt
Pauline Vaillancourt, grunnlegger og nå kunstnerisk leder for operakompaniet Chant Libres i Montreal, Canada, er en prisvinnende sanger og regissør. Hun har vært huskunstner på Musée d’art contemporaine de Montréal og Studio du Québec i Paris og New York og har i løpet av sin karriere vunnet Prix d’excellence Victor-Martyn-Lynch-Staunton fra Canada Council for the Arts og Prix d’tolke de musique contemporaine Flandres-Québec.

Mellika Melouani Melani
Mellika Melouani Melani, kunstnerisk leder i Folkoperan i Stockholm og vinner av den svenske teaterkritikernes pris i 2010, er en anerkjent skuespiller og regissør med engasjement på blant annet Stockholms Stadsteater, Dramaten og Riksteatern. Melani vakte spesielt oppsikt som regissør for blant annet Ebberöds bank (Teater Tribunalen 2007), Rigoletto – djurisk åtrå (Uppsala Stadsteater 2008), Vi som är hundra (Göteborgs Stadsteater 2009 ) og Carmen på Backateatern i Göteborg.

Line Tjørnhøj
Line Tjørnhøj, styreleder i Aarhus Unge Tonekunstnere og kunstnerisk leder for prosjektet coOPERAtions, Danmark, er sanger og komponist. Hun har siden 1995 initiert, komponert for og deltatt i teater, dans, musikk, performance, radio og fjernsyn. Tjørnhøj vant i 2009 Opera Vista Festivalens internasjonale konkurranse (USA) for ny opera med det kritikerroste stykket ”Anorexia Sacra”.

Camilla Eeg-Tverbakk
Camilla Eeg-Tverbakk er en kunstteoretiker med MA i Performance Studies fra New York University og er nå kunstnerisk leder for skuespill ved Akademi for Scenekunst ved Høgskolen i Østfold. Eeg-Tverbakk har bakgrunn som kunstner, kurator, forfatter og pedagog innenfor både scene- og billedkunst. Hun har blant annet ledet Forum for Utveksling mellom Scenekunstnere mellom 1996 – 99, vært leder av Oslo Kunsthall og har tidligere fungert som formidlingskonsulent i Riksutstillinger og Dansens Hus.

Shanti Brahmachari
Shanti Brahmachari, leder i TekstLab og Artxchange, har lang internasjonal erfaring som instruktør, dramaturg og produsent innen scenekunst, ny dramatikk og arbeid med og for barn og ungdom. Hun har bakgrunn både fra det frie feltet og i scenekunstinstitusjoner i Norge og i Storbritannia, som blant annet Royal National Theatre (RNT) og Tricycle Theatre i London, Black Box Teater i Oslo og Norsk Kulturråd.

Legg til ekstern kalender…