Nesodden

En perle av en halvøy. Båt fra Aker brygge. Tall og fakta om kommunen, og litt om stedets historie.

Nesodden er ikke som andre kommuner og tettsteder i Norge: Rent etymologisk er navnet på den tettest befolkede delen av halvøya, Nesoddtangen, et eksempel på en trippelpleonasme og kalles ikke bare spøkefullt Oddoddodden. Folk som bor på denne odden i Oslofjorden er kanskje ofte i kategorien noe ”odde” eller annerledes.

Nærmere en tredel av Nesoddens boliger er enten ikke regulerte som helårsbolig, eller eventuelt regulert til fritidsbolig. Bare rundt halvparten er tilknyttet offentlig vann- og kloakk, og det er helt normalt å overhøre diskusjoner på båten til byen om kvaliteten på tørrklosetter versus det elektriske toalettet Cinderella eller om vedlikehold av septiktank. Mange mener selvfølgelig at hjemmepumpet brønnvann er mye sunnere enn det som kommer i rør under fjorden fra Bærum. Selv om de aller fleste Nesoddinger bor i bokslignende rekkehus med papptynne vegger, ser Nesodden også ut til å tiltrekke seg folk som er ute etter arkitekttegnede eksperimentboliger på de bratteste utsiktstomtene Østafjells. Se en hvilken som helst årgang av Bonytt.

Politisk er selvfølgelig Nesoddingen annerledes enn andre folk. Man har en stor ansamling av såkalte nyromantiske sosialister og den tidligere ordføreren fra SV har lang sølvgrå hestehale og blir iblant forvekslet med Lucifus Malfang. Sosialistene regjerte like godt sammen med Høyre; fra 2015 styrer De Grønne sammen med AP og Høyre. Nesodden var den første kommune noensinne til å arrangere folkeavstemming i en byggesak – og resultatet ble et ikke spesielt overraskende Nei. Nesoddinger vil helst at alt skal være slik det har vært, og Neisodden er ikke ukjent begrep.

Selv om Nesoddinger er glade i båtene som gjør pendling til Oslo sentrum svært lystbetont sammenlignet med forsinkede og overfylte T-banevogner i rushtiden, er det påfallende mange som har sørget for å være freelancere, ha hjemmekontor eller på andre måter unngå fast arbeidstid. Kunst og kultur er populære sektorer, og fjesene på Nesoddbåten ser du på hovedstadens scener og landets TV-skjermer, navnene dukker på kunstgallerier nær deg. Dette er kommunen med størst antall registrerte enkeltpersonforetak – mye innen kultur: kunst, musikk, håndverk – og ulike former for behandling og terapi.

Kleskoden er ikke alltid like lett å forstå, for her fins det aller meste side om side: syklende damer i fotside brudekjoleblonder, hjemmeheklet lilla og quilt ved siden av han i treningsbuksa, hettegenseren eller OL-jakka fra Lillehammer; svartkledd emo-ungdom med raslende kjettinger og pandasminkede øyne er venner med bertene i pastellfarget stretch, oransjmalte fjes og øyenbryn bestående av fem hårstrå; det dresskledde stresskoffert-folket er like gjerne gift med dem som ser ut til å handle det meste på Fretex. Aller helst skal antrekket være omsydd av lokal gjenbruksdesigner. Man skal i det hele tatt jobbe hardt for å få de fastboende til å løfte et øyenbryn over hvordan man velger å prøve skille seg ut rent visuelt.

Nesodden kommune ville nok vært et interessant studieobjekt for kommunestatistikere så vel som sosiologer og sosialantropologer: Ingen annen kommune i Norge har så mange borgerlige konfirmanter og så få statskirkemedlemmer pr innbygger, andelen kvinner pr menn og aleneforsørgende mødre er blant de topp ti. Den raskeste befolkningsveksten kom mellom 1960 og 1970, da et stort antall familier fra indre og ytre Oslo øst flyttet ut hit, arbeiderne ville ha friskere luft og flere rom. Andelen utenlandske statsborgere er høy, men asylsøkere og flyktinger er det få av, kanskje fordi kommunen er blant Norges fattigste. Mens gjennomsnittsinntekten tangerer landsgjennomsnittet er utdanningsgjennomsnittet blant det høyeste i landet. Ikke kom med beskyldninger om materialisme mot en Nesodding. At Nesodden sies å være den kommune i Follo med flest alkoholikere, røykere og tilfeller av kjønnsykdommer er mulig bare rykter, men ikke helt usannsynlig. Enkelte trekker også fram Nesoddens ghettotrekk, og lensmannskontoret er vedtatt nedlagt.

I landets første kjøpesenter fra lenge før Thon begynte med slikt, fantes inntil nylig butikkonstellasjoner som Nesodden Sko & Zoo (skokrem og sandaler i første etasje, hamster og fuglefrø i kjelleren), og sportsutstyr ble solgt i reolene mellom kosmetikk og dameundertøy i en forretning kalt Energihuset. Selvfølgelig fins en Heliosbutikk, men utvalget av økologiske varer, utbredelsen av resirkuleringssystemer og miljøvennlig jordbruk er mindre enn man skulle forvente i en kommune med mange idealister. Det burde derimot ikke være noen overraskelse at stifteren av Framtiden i våre hender er fra Nesodden.

Det er ganske underlig at Märtha ikke har bosatt seg utpå Oddoddodden i stedet for i småsnobbete Blærum, for det fins knapt noe sted i landet hvor hun ville funnet flere likesinnede. Steinermiljøet med sitt ”åndelige” verdenssyn står sterkt, og i de fleste grusveisvinger på Nesoddlandet er veien kort til auralesning, krystalltolkning og englemeditasjon, og det er like naturlig å oppsøke biopat, urtehandler eller healing gjennom NLP, Ma-Uri-massasje, Reiki og Rosenmetoden, som å gå til fastlegen. Engler er en hverdagssak på denne odden som huser forfattere av fantastisk sakprosa som Dianas bok som “inneholder samtaler forfatteren hevder å ha hatt med prinsesse Diana etter hennes død” og leseren “gis mulighet til å ta del i Diana-energien, som innebærer ny forståelse, mange uvante problemstillinger og et uforbeholdent kjærlighetsbudskap”. Nesoddinger har gjerne et åpent sinn.

Konspiranoiaen er derimot ganske utbredt og knapt har vel noen kommune så få vaksinerte mot svineinfluensa og andre smittefarlige sykdommer, i skrekk for at myndighetene har en plan om å injisere befolkningen med CIA-trackere og fylle dem opp med kvikksølv til det renner ut gjennom ørene. Dette er et av de få stedene i landet hvor det iblant forekommer meslingeepidemi.

Ekte Nesoddinger har ikke fast arbeidstid, vannklosett eller bil, men derimot en god porsjon idealisme.

Thomas Seltzer forteller om Nesodden i reportasjen Helsprø halvøy

Journalist Peter Nagy skriver om Nesoddbåtpendling

Steder på Nesodden hvor det arrangeres konserter, utstillinger og annet:


Bilder kategorisert som nesoddenDette har skjedd på Nesodden…

Fredag 7. juni 2019

Søndag 28. august 2016

 • 21:00 ALDEMA spiller på Grønn Festival, Nesodden

  ALDEMA – Mørk kunst-pop!
  Mørkt og stemningsfull popstøv virvles opp når ALDEMA skrur på den elektriske bryteren og presenterer sitt første album Dark Dew på Grønn Festival v.Nesodden kulturhus.

Søndag 7. februar 2016

Søndag 1. november 2015

Lørdag 31. oktober 2015

Søndag 26. april 2015

Fredag 8. november 2013

Fredag 12. april 2013

 • 16:00 ODDEN OPEN, Nesodden

  Vi holder til i Løeshagaveien 49 på Nesodden, like i nærheten av Nesodden kirke.

Lørdag 15. september 2012

 • 18:00 Releasekonsert – “Soundfields”, Nesodden

  Nesodden-ungdom har spilt inn plate! Musikk i forskjellige sjangre, av og med ungdom, et dugnadsprosjekt i regi av Nesodden kommunes musikkverksted. Releasekonserten går av stabelen bak det nye kommunesenteret Tangenten, på kulturarenaens utescene. Koster ingenting (men kjøp gjerne med deg plata) :-) For å komme dit fra Oslo tar du Nesoddbåten fra Aker brygge, og deretter buss 621 eller 631, og går av på Tangenåsen.

Lørdag 24. mars 2012

 • 13:00 Åpning av TANGENTEN med utsmykking av Bjørn Hegardt, Gunnar H Gundersen og Mona Brekke, Nesodden

  Lørdag er det åpning av nybygget TANGENTEN på Nesodden som rommer rådhus, ungdomsskole, bibliotek. kl 13 klippes snoren og ny arkitektur og kunst bringes ut til folket! Ta båt(601) fra Aker Brygge kl 12:32 også korresponderende buss(631 – tar bare 5 min) videre til Tangenåsen. VELKOMMEN! Nedenfor er bilder fra Mona Brekkes arbeid Det hvite i sneen smelter først og Bjørn Hegardts arbeid Den svarte substans

Fredag 3. juni 2011

Lørdag 20. november 2010

 • 11:00 Steinerskolen Julemarked, Nesodden

  Velkommen! Julemarkedet er en stemningsfull innledning til adventstiden med flott musikk, underholdning, salg av hjemmelagde produkter og hjemmelaget mat. Fra Oslo: Ta båten fra Aker Brygge (hver halve time) og buss 611 fra Tangen brygge til Skoklefall.

Lørdag 21. august 2010

 • 00:00 Kongefamilien (Knardalfestivalen 2010), Nesodden

  Siste nytt: Det er meldt STRÅLENDE VÆR! Bli med i skogen, i solen – med en kald pils og god musikk. Lørdag 21. august braker det løs med Music in the woods – Knardalfestivalen 2010! Flott setting, god stemning, herlig musikk og sist men ikke minst – en fantastisk fest! Punk, Pop, Folk, Indie, Rock, Blues, Hip hop, Vise og DJ – den musikalske bredden strekker seg langt inn i skogen i Knardal denne dagen. Alt fra anerkjente band som Kongefamilen og Yoyoyo Acapulco, til lokale krefter- bandet HÆ!- …

Fredag 4. juni 2010

Lørdag 21. november 2009

 • 11:00 Steinerskolen Julemarked, Nesodden

  Velkommen! Julemarkedet er en stemningsfull innledning til adventstiden med flott musikk, underholdning, salg av hjemmelagde produkter og hjemmelaget mat. Buss 611 fra Tangen brygge til Skoklefall

Fredag 30. oktober 2009

 • 20:00 Nattlige stemninger med Himinglåva …, Nesodden

  Nattlige stemninger med Himinglåva … Jazz, folketoner og bånsuller i den mørke årstid. Trioen trakterer skjeldne instrumenter, synger og forteller. Lanseringskonsert for CD’en RO. Hellviktangen Gård og Kunstkafé, Nesodden. Fredag 30. oktober kl. 20:00. Toril Hægeland: vokal, fortelling. David Raphael Kaetz: hang, klarinett. Marius Løkse: fløyter, akkordion. (www.himinglava.com)

Fredag 14. august 2009

 • 20:00 Romapop og fantesvisker, Nesodden

  Karin Nikolaisen & Marius Holt + 5 manns orkester (medlemmer fra Sturm und Drang og Goylem Space klezmer) – spiller lidenskaplig romapop, skranglete fanteompa fra husvogna – og kanskje en og annen forvillet cabaretsviske. På et av de deiligste stedene i Osloområdet. Og det er enkelt å komme seg dit. . Ta med lommetørkle og drikkepenger. STED: Hellviktangen, Nesodden (TID:Fredag 14 august kl 2000.MAT: Lam og økologisk laks på grillenKOMFORT: Tak & varmelamper ute på terassen

Torsdag 6. august 2009

 • 19:00 Tango (utendørs!) på Hellviktangen, Nesodden

  Torsdag kl. 19:00 – 23:59 Hellviktangen kunstkafé arrangerer argentinsk tangoaften! Alle velkommen! Varm grill. Åpen bar. Dansbart gulv. DJ + live musikk ved pianist Aejin Park! Beliggenhet: I vakre omgivelser ved strand på Nesodden.

Lørdag 13. juni 2009

 • 17:00 3 små hytter, en kunstinstallasjon på Storsteilene, Nesodden

  ”Hvor stor må ei hytte være for at man skal kunne kose seg med en kopp kaffe på trappa”, er spørsmålet Solveig Egeland stiller seg i kunstprosjektet Små hytter som åpnes ute på Storsteilene 13.juni. Egeland er utdannet arealplanlegger, og har tidligere jobbet som bygningsantikvar i Fylkes-kommunen, før hun startet sitt eget byggeskikkfirma ”Skikk og Bygg”. Tre små hytter ble sommeren 2008 oppført i rullesteinene utenfor Lista Fyr for å stille spørsmål om byggeskikk, miljøvern og livskvalitet. …

Tirsdag 24. mars 2009

 • 19:30 Forfatterbesøk: Johan Harstad, Nesodden

  Tar du båten til Nesodden tirsdag 24. mars får du både kjøre båt OG høre Johan Harstad snakke litt om sitt allerede mangslungne forfatterskap. Alt dette for bare 50 kroner (pluss båtbillett). Johan Harstad er en prisbelønt forfatter – senest Brageprisen og Ungdommens Kritikerpris i 2008 – som er oversatt til mange språk, romanen “Buzz Aldrin” kommer som TV-serie på NRK, han har fått gode kritikk for sine skuespill og jobber for tiden som husdramatiker ved Nasjonalteateret. Og i tillegg er han en …