Kalenderen for onsdag 6. august 2014

  • 12:00 “Mined Soil” av Filipa César, Hordaland kunstsenter

    Utstillingen Mined Soil har fått sin tittel fra Filipa Césars nye filmessay som vises for første gang i Norge på Hordaland kunstsenter i sommer. Kurator for utstillingen er Kjersti Solbakken. I Mined Soil knytter César historien om den guineanske frihetsforkjemperen og agronomen Amílcar Cabrals forskning rundt erosjon i Portugal på finurlig vis sammen med dokumentasjon fra i dag av en eksperimentell gullgruve som drives av et kanadisk selskap i det samme området som Cabral en gang studerte. Her …

  • 18:00 PATHS OF GLORY, Cinemateket USF

    Regi: Stanley Kubrick. Kanskje fordi Paths of Glory var basert på faktiske hendelser under første verdenskrig ble den forbudt i Frankrike i 18 år. Stanley Kubricks film er en troverdig skildring av skyttergravshelvetet, men er først og fremst en sterk og tidløs beretning om krigens meningsløshet.

  • 20:00 AKADEMIET CINEMATEKET: 1. VERDENSKRIG OG FILMEN, Cinemateket USF

    Foredrag ved Bjørn Sørenssen. 1. verdenskrig var den første moderne krigen, der tanks, kampfly og ubåter ble brukt for første gang. Det mest moderne mediet, filmen, fikk også sin debut som krigspropagandamedium under denne krigen.

  • 21:00 INTET NYTT FRA VESTFRONTEN, Cinemateket USF

    Regi: Lewis Milestone. Intet nytt fra Vestfronten regnes som en av tidenes mest legendariske krigsfilmer. Den er en pasifistisk skildring av den første verdenskrig, sett fra den menige soldats synsvinkel. Filmen er basert på Erich Maria Remarques bok som skapte verdenssensasjon da den kom i 1929.