Kalenderen for tirsdag 30. oktober 2007

Tirsdag 30. oktober 2007

  • 08:00 Utstilling: Gerd Tinglum Malerier, Arkitektur og -designhøgskolen i Oslo (AHO)

    Galleri AHO viser en utstilling med kunstneren Gerd Tinglums verk, som viser maleri på papir i stort format, utført i perioden 2003 til 2004. Utstillingen varer fra 18. oktober til 9. november. Galleriet er åpent for publikum alle hverdager fra kl. 08.00-16.00. Gerd Tinglum er en betydelig aktør innen norsk samtidskunst. Hun har sin bakgrunn fra studier i Tyskland på 1970-tallet under Franz Erhard Walter i Hamburg. I Tyskland kom hun i kontakt med et internasjonalt kunstmiljø der konseptkunst og …

  • 09:00 FILMDAG, Deichmanske Bibliotek – Grünerløkka

    Hver siste tirsdag i måneden er det filmdag på Schous plass. KL 09 til 19: Du velger filmen selv. Se vårt filmtilbud på www.kinoteket.no. KL 19: Da stenger egentlig biblioteket, men for filmfolket holder vi åpent litt til. Vi viser filmen " Skilpadder kan fly" ( 2005, Iran). Nytt for høsten er gode, røde kinoseter!!!! Kom og se!!!!

  • 10:00 Voimauttava – kunstens kraft og muligheter i skolen, Nasjonalmuseet

    Seminar for lærere, kunstnere, kulturarbeidere, museumsansatte, høgskoleansatte og andre interesserte: Seminaret har som mål å vise gode eksempler fra Finland og Norge mht. kunstens forløsende kraft og muligheter i skolen/undervisningen. Seminaret er spesielt rettet mot lærere, kunstnere, kulturarbeidere og høyskoleansatte, men alle interesserte er velkommen. Arrangører: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Finsk-norsk kulturinstitutt, Fellesrådet for kunstfagene i skolen (FKS), …

  • 11:00 Verdensteatret på Kunstnernes Hus, Kunstnernes Hus

    26.oktober til og med 2. desember 2007 Kunstnernes Hus har den glede å kunne presentere kunstgruppen Verdensteatret som i fem uker inntar begge overlyssalene med 2 installasjonsverk. Gruppen består av kunstnere fra forskjellige kunstgrener, og lager performance-kunst, audiovisuelle konserter og installasjoner som kombinerer tilsynelatende uforenelige teknologier og materialer. Verkene er så særegne i sine uttrykk at de færreste har sett noe lignende. De oppleves ofte som en type orkesterverk …

  • 16:00 Fra tekst til film, Litteraturhuset

    Filmverksted for ungdom Fra novelle til film! Bli med på en heseblesende ferd fra manus til ferdig film på en kveld! Sammen med proffe filmarbeidere lager vi filmverksted. Vi jobber oss gjennom manusskriving, storyboard, filming og klipping i løpet av fem timer før det er klart for visning i storsalen.Tilbudet gjelder ungdom mellom 14 og 17 år. Det er bare tjue plasser, og påmeldingsfrist er 1. oktober: [email protected]

  • 16:00 Klima – hva skjer?, Litteraturhuset

    Ved tildelingen av Nobels fredspris til FNs klimapanel og Al Gore, ble klimatrusselen for alvor løftet opp på et høyt nivå — i menigmanns bevissthet såvel som på den politiske dagsorden. En av verdens fremste klimaforskere, NASAs James E. Hansen, sier det på denne måten: «Ny vitenskapelig kunnskap om jordens klima som er blitt tilgjengelig de siste årene, har dyptgripende implikasjoner. Vi er ved et vendepunkt. Dersom vi ikke beveger oss i en grunnleggende ny retning for hvordan vi skaffer oss …

  • 16:30 Peter Pan, Det Norske Teatret

    Pressa seier: Poetisk presisjonsflyging…suveren teknikk…Fra det øyeblikk Peter Pan seiler inn i rommet, blir vi tent av det eventyrlige faktum at det finnes noen som løfter oss opp og ut over virkeligheten…Godt teater for hele familien (VG, terningkast 6) Eventyrlig teaterfest…Alle teatrets ressurser er tatt i bruk og det er ikke spart på noe i en praktfull, fantasieggende og grensesprengende Peter Pan…Genialt! (Aftenposten) Teatermagi…flygeteknikken er imponerende (Dagbladet) En betagende og …

  • 17:15 Challenging IMF and the World Bank: alternative finance institutions, Universitetet i Oslo, Eilert Sundts hus (SV), Auditorium 7

    There is again much discussion of the roles of multilateral organizations such as the *World Bank and International Monetary Fund. They are criticized for being dominated by Northern governments, for imposing harmful economic policy conditions, for environmental devastation and for failing to respect local peoples’ rights. Proposals for alternative institutional arrangements have been advanced by civil society organizations, by think-tanks and by governments. These range from cutting or …

  • 18:00 STILL ON VACATION, Nobels Fredssenter

    Utstillingen er kuratert av Henrik Placht og Samar Martha. Nils Butenschøn vil foreta åpningen, og alle de tre palestinske kunstnerne vil være tilstede. Dagen før arrangeres det seminar og artist talk.

  • 18:00 Norsk Biografisk Selskap Olav Vesaas: “Å skrive om ei mor – og mottakinga”, Nasjonalbiblioteket

    Norsk biografisk selskap inviterer til det andre møtet denne bokhausten, tirsdag 30. oktober kl. 1800 i Slottsbiblioteket, Nasjonalbiblioteket, Oslo. Foredrag ved Olav Vesaas: “Å skriva om ei mor – og mottakinga” Olav Vesaas fortel kva biografen tenkte då han skreiv “Å vera i livet. Ei bok om Halldis Moren Vesaas” – og kommenterer korleis kritikarane las den soga. Arnhild Skre er møteleiar og samtalar med Olav Vesaas etter foredraget.

  • 18:30 Filmhistoriens ABC: Yasujiro Ozu, Cinemateket

    Foredrag ved Hege Jaer

  • 19:00 FILMDAG, Deichmanske Bibliotek – Grünerløkka

    Hver siste tirsdag i måneden er det filmdag på Schous plass. KL 09 til 19: Du velger filmen selv. Se vårt filmtilbud på www.kinoteket.no. KL 19: Da stenger egentlig biblioteket, men for filmfolket holder vi åpent litt til. Vi viser filmen " Skilpadder kan fly" ( 2005, Iran). Nytt for høsten er gode, røde kinoseter!!!! Kom og se!!!!

  • 19:00 Kritisk blikk på … kunstkritikk, Mono

    Hvordan oppleves norsk kunstkritikk av de som virkelig blir berørt av den? Og tåler kritikerne kritikk? Kritikk kan være avgjørende for et kunstnerisk gjennombrudd eller økonomisk suksess. Den kan være konstruktiv eller ødeleggende, deilig engasjerende eller drepende kjedelig. Det er likevel ytterst sjeldent vi får høre hvordan kritikken oppleves av kunstnerne selv. Denne gangen er de som får stille diagnosen. Kritikerlagets kunstseksjon har invitert kunstnerne Ane Hjort Guttu, Per Gunnar …

  • 19:00 KINOTEKET-AVD. GRÜNERLØKKA -SKILPADDER KAN FLY (2004), Deichmanske Bibliotek – Grünerløkka

    TIRSDAG 30. OKTOBER KL. 19.00 SKILPADDER KAN FLY (2004) Spillefilm, 1t 35min Absurdkomisk, men mest hjerteskjærende drama om foreldreløse barn etter USAs invasjon. Krig og barn er en hjerteskjærende kombinasjon. Samtidig er barna blant de hardest rammede i verdens konfliktområder – de er lett bytte for landminer, og mange blir foreldreløse. I en flyktningeleir i den kurdiske delen av Irak venter alle på USA-krigen. 13 år gamle Soran er den lokale Reodor Felgen, alles snille onkel og en streng og …

  • 19:00 Litteratur på Blå – Skrive godt: intervju med Trude Marstein, BLÅ

    Samtale med Trude Marstein om hennes forfatterskap. Marstein vant Tarjei Vesaas’ debutantpris i 1998 for Sterk sult, plutselig kvalme (1998), Sult-prisen i 2002 og Kritikerprisen i 2006 for Gjøre godt (2006). I høst ble hun tildelt PO Enquists pris. Marstein kommer denne tirsdagen til Litteratur på Blå for å snakke om sitt forfatterskap og hva som gjør litteraturen god. (Gjesteansvarlig: Kristoffer Jul-Larsen)

  • 19:00 Fransk uke – Seul contre tous/Alene mot alt, Det Norske Studentersamfund/Chateau Neuf, Lillesalen

    Frankrike, 1998 Regi: Gaspar Noé Manus: Gaspar Noé Foto: Dominique Colin Skuespillere: Philippe Nahon, Blandine Lenoir, Franckie Pain m.fl. Lengde: 1t. 33min. Format: 35mm Distribusjon: Arthaus Alt bråket rundt Gaspar Noés debutfilm truet med å overskygge dens filmatiske kvaliteter. Erigrerte peniser og pripne kinodirektører er en dårlig kombinasjon skulle det vise seg, men som vanlig førte det til større interesse rundt filmen enn hva en smal europeisk kunstfilm vanligvis klarer å generere på …

  • 19:30 TITUS ANATOMI. Fall of rome. En Shakespeare-kommentar av Heiner Müller, Fabrikken

    Titus, romersk general vender hjem med krigsfanger og bytte etter tiår med krigføring i den tredje verden. Som symbolsk gest, for å vise suverenitet, settes slavene fri slik at også de kan nyte den romerske sivilisasjonen. – En natt er hva de trenger, så starter hevnetoktet mot vertsfolket. Verden snus på hodet, og det en gang så trygge Rom blir arena for barbarfolkets herjinger. Men herrefolket slår tilbake. Vold avler vold, og i Shakespeares bloddryppende tragedie er det bare barbariet som får …

  • 20:00 Estrella Morente – Oslo World Music Festival, Rockefeller

    Oslo World Music Festival: Den unge, spanske flamencostjernen Estrella Morente har fått æren av å åpne Oslo World Music Festival 2007, og det med god grunn. Temaet for årets festival er nemlig kvinnestemmer, og Estrella Morentes’ stemme ligner få andres i så måte. På hennes nyeste album, Mujeres (“Kvinner”), bruker hun denne vakre, varme stemmen til å hylle de som har stått der på scenen før henne, så som Nina Simone, Carmen Linares og Chavela Vargas. Platen inneholder også sangen “Volver”, som …

  • 20:00 OSLO WORLD MUSIC FESTIVAL 2007, Rockefeller

    Oslo World Music Festival arrangeres i år for 14 gang. Fra og med 30. oktober til 4. november braker det løs med hovedfokus på artister fra Asia, Afrika og Latin Amerika. Årets festival åpnes med den unge, spanske flamencosangeren Estrella Morente. Hun setter også tonen for årets tema, som er Sterke Kvinnestemmer. Og hun er i godt selskap med skaren av andre artister vi gleder oss til å presentere for Oslos publikum; Cesaria Evora fra Kapp Verde, Estrella Morente fra Spania, Rachid Taha fra …

  • 20:00 Tango Café, Cosmopolite

    Altid hyggelig tango-kveld hos Ramon! Hver tirsdag.

  • 20:00 Ola Bremnes på Fortellerscenen Jakobs brønn, Kulturkirken Jakob

    Ola Bremnes forteller “Petter Dass, mannen uten skygge” Petter Dass er en mann med mange ansikter. En eventyrfigur! Han levde på 1600- tallet på Alstahaug i Nordland. Ved ”verdens ende”, som han selv uttrykte det. Og han døde for nøyaktig 300 år siden (1707). Fisker, bonde, handelsmann, prest og poet. Kun en av tekstene hans kom på trykk mens han levde! I ettertid har de virkelig skrevet seg inn både i bøker og i folks hjerter. I dag finnes det over 800 folketoner til sangene hans, og flere …

  • 20:00 An-Magritt, Det Norske Teatret

    I haust inviterer Det Norske Teatret til musikalen An-Magritt på Hovudscenen. Som suksessane Les Misérables og Spelemann på taket, tek også An-Magritt utgangspunkt i eit kjent litterært verk. An-Magritt byggjer på Falkbergets storverk Nattens brød (1940-59), og er ei handlingsmetta og dramatisk forteljing om ei ung jentes livskamp og tru på kjærleiken. Vi blir tatt med tilbake til 1600-talets gruveeventyr i Rørosdistriktet, og i sentrum står lausungen og malmkjøraren An-Magritt. Ho forelsker seg …

  • 20:00 Stones in his pockets, Nationaltheatret

    Stones in his pockets av Marie Jones, oversatt av Øyvind Berg. Forestillingen varer i ca 2 timer. Nationaltheatret inviterer til nypremiere på en etterspurt forestilling når publikums- og kritikersuksessen STONES IN HIS POCKETS settes opp på Hovedscenen. Uten kostymeskift og rekvisitter, kun ved hjelp av kroppsspråk og stemme, portretteres 18 ulike personer som medvirker i eller blir direkte berørt av en filminnspilling i Hollywood. STONES IN HIS POCKETS gikk for fulle hus på Torshovteatret og …

  • 20:00 Quiz, Botsen Pub, Mat og Vinhus

    Allmennquiz med quizmaster Stig Rusten (klikk hvis du trenger elektriker). Projektor og greier. Maks seks per lag.

  • 20:00 Lansering av det psykologiske Tidsskriftet GAFFEL Ψ, Psykologisk institutt

    Det greske tegnet Psi, eller Ψ, er (mindre) kjent som symbolet for psykologi. 1. mai satt tre unge mennesker rundt et spisebord i Waldemar Thranes gate i Oslo og bestemte seg for å starte et psykolgisk tidsskrift i magasinformat. Vi kalte prosjekt “Gaffel” etter det nevnte symbolet. Det har ikke skjedd noe på Psykologisk institutt på 60 år. Verken på forskningsfronten, innen IKT og telefax, eller i kantineassortementet. Så ærlige må vi være. Det har vært sælig lite nyskapning på …

  • 20:00 The Bridge, Kampenjazz

    Et møte mellom trioen Link fra Hammerfest og de to russiske musikerne Konstantin Safyanov og Nikolay Kulikov i prosjektet ”The Bridge” er et møte mellom to slike grener. I dette møtet reflekteres den dualiteten som ligger i et felles ståsted, men forskjellig musikalsk arv. Ved at man spiller hverandres musikk skjer det noe – noen nye gnisninger…? og kanskje resulterer gnisningene i musikk som er det første skuddet på en ny gren – en USB (United States of Barents) -gren? Konstantin Safyanov – …

  • 20:00 Den arabiske natta, Det Norske Teatret

    Pressa seier: “Den arabiske natta er et festfyrverkeri av en forestilling … I Jon Tombres oppsetning er det hele enkelt og klart, dypt alvorlig og vanvittig humoristisk” VG terningkast 6 “Magisk leilighet … en underlig tilfredstillende teaterkveld – en magisk sjanse til å oppleve noe helt annet.” Dagbladet terningkast 5 “Et ekte eventyr” Dagsavisen – les heile krtikken her Av Roland Schimmelpfennig Regi: Jon Tombre Visuelt konsept: Ingrid Tønder Musikk: Morten Cranner På scenen: Kaia Varjord, …

  • 20:00 Värttinä, Parkteatret

    Endelig i Oslo! Värttinä har gitt ut plater i tjue år, men startet opp allerede i 1983, da noen jentunger fra Karelen begynte å resitere og synge gamle karelske kulturskatter. I dag er gruppa en av Finlands mest kjente og trollbinder stadig nye tilhørere verden over. Med den særpregede blandingen av eldgamle finsk-ugriske tekster, egenartede vokalharmonier og uransaklige rytmer lokker de deg inn i de dype skogene. Ved hjelp av klangen fra nye og gamle instrumenter, kledd i underfundige …

  • 20:00 Romeo og Julie: In Rap!, Teaterbåten Innvik

    NORGES FØRSTE KEBAB-NORSK-HIP-HOP-TEATERFORESTILLING! av Emire og Lillebror fra Minoritet 1 Kebab norsk (eller Norsk 2) Hip Hop, Dans, Live musikk og litt Shakespeare!!! Stykket og temaer ligger i grunn for en moderne forestilling med nyskrevne tekster. Forfatterne skriver Kebab Norsk, som er et gate språk. Kebab Norsk er en blanding av forskjellige språk, blant annet, Arabisk, Urdu, Afrikanske, Berbarsk. Kwiswahili. Det er et språk der folk lærer av hverandre, dvs, alle kan bidra til dette …

  • 20:30 Tokyo Story, Cinemateket

    Tokyo Story er ikke bare Ozus mest berømte film, den figuerer også på all verdens “ti-på-topp”-lister. Filmen var, som de fleste av Ozus filmer, en kommersiell suksess i hjemlandet da den ble lansert i 1954. Det var også den som fikk størst oppmerksomhet da Ozus filmer for første gang ble presentert i USA i 1972. I filmen møter vi et eldre ektepar, Shukichi og Tomi Hirayama, som reiser fra sitt hjem på landsbygda for å besøke sine to gifte barn i Tokyo. Den eldste sønnen Koichi er en travel …

  • 21:00 Baby Dee (US), BLÅ

    En mann i kvinnedrakt fra USA som spiller harpe. Hennes omgangsgjeng er nettopp Anthony & the Johnsons (hun spiller i bandet) og Rufus Wainwright. Tekster som treffer noe i oss alle om en er hetero, homo eller bi. Optimistisk melankoli. Konserten starter nokså tidlig! Her følger bio på engelsk: Baby Dee was born in Ohio Cleveland in 1953, and spent ten years as an organist for a Catholic church- before joining a circus in Coney Island as a bilateral hermaphrodite. She then toured with the …

  • 21:00 Howl – slippfest, Last Train

    Oslobandet Howl gir ut sin debutplate “Higher Class of Lush”. Dette markeres med en konsert på Last Train.

  • 21:00 YACHT (US) on tour forever!+ Echodeck (SE), plass

    YACHT er den norskættede laptoptrollmannen Jona Bechtolt fra Portland, Oregon, kanskje bedre kjent som tidligere medlem i The Blow. Til Spasibar kommer han alene med solobandet YACHT, som er en slags krysning mellom karaoke og lanparty. Vi ønsker YACHT tilbake til Spasibar med sine spastiske dansemoooves og morsomme beats. Mens du venter sjekk ut bloggen hans den nye plata og klipp fra turneen hans med LCD Soundsystem. Jona Bechtolt har sluttet i The Blow og turnerer nå med eget materiale i …

  • 21:00 Tip the DJ på Taxi Take Away – radiOrakel djer speller du lekker gryn til vår kasse, Taxi Take Away

    DJ Monarki kjent for eklektisk og esoterisk musikksmak. Med mottoet Alt kan poges til, og nesten all musikk er bra, bortsett fra musikk jeg ikke liker. Forvent en aften fylt av anarki og adel and keep those coins coming to the DJ-boks. (Går til radiOrakel)

  • 21:00 Bladed, Mono

    " (…) tidvis sart og vakkert, men før du vet ordet av det slår duoen til med suggererende og intense musikalske maktdemonstrasjoner nesten uten sidestykke. Fra lavmælte og sjarmerende partier drar Bladed deg inn i en mørk og smertelig verden like kompleks som David Lynch på sitt mest surrealistiske. De leverer en konsertopplevelse som garantert etterlater deg perpleks: rå in-your-face noise-rock!" (Øya-festivalen 2007) Bladed er: Anita Kaasbøll – vokal, elektronikk, synth. & Stian Westerhus …

  • 22:30 Oslo World Music Festival – Afterparty på Belleville med DJ 99. Hver kveld!, Belleville

    Kveldene er lange og konsertene er mange, men til slutt ender vi alle opp på samme sted: Belleville. Når du ikke vil gå hjem men vil heller kjenne på den gode stemingen fra konserten du var på enda noen timer, da er Belleville stedet. På etterfesten her møter du igjen artistene, fetivalstaben og alle de andre publikummerne fra konserten, de som heller ikke har klart å sette punktum for kvelden ennå. Vert for Afterparty er Guttorm Andreasen, også kjent som DJ 99. Fikk du med deg programserien …

  • 23:25 Moving Oos, John Dee

    Sakset fra rockefeller.no: I rekkene til Moving Oos finnes flere sterke musikere fra Trondheim. De har bakgrunn i band som Cadillac, Hopalong Knut og The International Tussler Society. Sammen spiller de svingende soulrock med røtter i 60- og 70-tallet, presentert med rå groove og svett energi. Debutalbumet ”Peace & Love” er ute nå.

Onsdag 31. oktober 2007

  • 00:00 OSLO WORLD MUSIC FESTIVAL 2007, Rockefeller

    Oslo World Music Festival arrangeres i år for 14 gang. Fra og med 30. oktober til 4. november braker det løs med hovedfokus på artister fra Asia, Afrika og Latin Amerika. Årets festival åpnes med den unge, spanske flamencosangeren Estrella Morente. Hun setter også tonen for årets tema, som er Sterke Kvinnestemmer. Og hun er i godt selskap med skaren av andre artister vi gleder oss til å presentere for Oslos publikum; Cesaria Evora fra Kapp Verde, Estrella Morente fra Spania, Rachid Taha fra …