Kalenderen for onsdag 25. september 2013

Onsdag 25. september 2013

  • 08:00 Varmere, våtere, villere – et frokostseminar om klimaendringer, Litteraturhuset

    Hvordan forutser vi effektene av klimaendringer og hvordan kan samfunnet tilpasse seg? Hvilke analyser ligger til grunn for slike tilpasninger, og hvor presise er de egentlig?

  • 09:00 Jason-utstilling i Grafill R21, Grafill R21

    Tegneserieskaper med internasjonal stjernestatus stilles ut i Grafill R21. Jason (John Arne Sæterøy) regnes i dag som en av Norges fremste tegneserieskapere. Han har utgitt et stort antall album og stripeserier, er publisert i 15 land og har fått en internasjonal stjernestatus som serieskaper. Nå stiller han ut malerier og originaler fra tegneserier i Grafills lokaler R21. Jason, født 1965 i Molde, er utdannet fra Kunst og håndverksskolen. Han har vunnet en rekke priser for sitt arbeid, blant …

  • 10:00 Utstilling: På sporet av Knutsen og Ludvigsen, Popsenteret

    Besøk den populære utstillingen om Knutsen & Ludvigsen på Popsenteret i høst!

  • 10:00 ROSETTA : for you – Grafikk av Erik Solheim, Galleri Norske Grafikere

    ROSETTA : for you har Erik Solheim kalt denne utstillingen, der han viser tre litografiske triptyk og en serie grafiske arbeider, alle i stort format. ROSETTA : for you. Ord så forunderlig suggererende at de alene vekker sanseapparatet. Således er tittelen svært betegnende for Solheims visuelle uttrykk.

  • 11:00 1986 – 2013 / En kunstner som samler kunst, Vestfossen Kunstlaboratorium

    Siste mulighet til å se sesongens utstillinger!

    Vi holder åpent kl. 11 – 18 alle dager til og med søndag 6. oktober. Vi arrangerer også sesongens siste foredrag med Morten Viskum – VISKUM FORTELLER, lørdag 5. oktober kl 18.00 – 19.30. Påmelding sendes til [email protected] innen fredag 4. oktober.

  • 11:00 Utstillinger med Tore Hansen, Maria Brinch og Tor Børresen, Kunstnerforbundet

    Utstillingsperiode: 5. september – 29. september. Tore Hansen – Overlyssalen Tore Hansen har alltid vært tilknyttet Finnskogen, både på idéplanet og i det mer konkrete. Foruten billedkunst og natur, er inntrykk fra barndommen og oppveksten på Finnskogen Tore Hansens fremste inspirasjonskilde. Skog, dyr og en og annen ensom menneskeskikkelse dominerer motivkretsen. I et bevisst forenklet formspråk, i retning av urgamle tegn som vi kan kjenne igjen fra nordiske helleristninger eller fra såkalt …

  • 11:00 TIRIL SCHRØDER: The Goldilocks zone – 05.09 – 28-09, Galleri LNM

    I Tiril Schrøders utstilling finner man kunsthistoriske konvensjoner satt opp mot en kommersiell og dagligdags estetikk, hvor fortellingen og formen, side om side, bidrar til en sammensatt kunstopplevelse.

  • 12:00 Utstilling: Norsk skulpturbiennale 2013 (13. sept – 10. nov), Vigeland-museet

    Utstillingen har fått tittelen Over bekken etter vann. Ordtaket “Å gå over bekken etter vann” referer til en handling som er meningsløs, overkomplisert eller unødvendig – men når ble den korteste og enkleste veien den mest interessante? Norsk Skulpturbiennale 2013 er den syvende i rekken, og arrangeres i år for femte gang i Vigeland-museet i samarbeid med Norsk billedhoggerforening. Årets Skulpturbiennale blir den mest omfattende i Norge noensinne: 38 involverte kunstnere deltar med til sammen …

  • 12:00 Ghilardi+Hellsten – Cross Section, ROM for kunst og arkitektur

    First solo exhibition and 10 year anniversary of Ghilardi+Hellsten Arkitekter.

  • 12:00 PER BERNTSEN Metsä – new landscapes, Galleri Riis

    September 5 – October 6, 2013
    Opening reception Thursday September 5, 7-9 pm

  • 12:00 PAUL OSIPOW Nye malerier, Galleri Riis

    5. september – 6. oktober, 2013 Vernissage torsdag 5. september kl. 19-21 Galleri Riis er stolte av å presentere en utstilling med nye verk av den finske maleren Paul Osipow. Gjennom brorparten av hans kunstneriske karriere, har Paul Osipow (f. 1939) beskjeftiget seg med abstrakt og nonfigurativt maleri og har vært en førende representant for dets utvikling innenfor den nordiske kunstscenen, der han fortsetter å inspirere nye generasjoner med kunstnere. Hans utstillinger på 90-tallet redegjorde …

  • 12:00 Robert Irwin, “Way Out West”, Peder Lund

    Peder Lund har æren av å invitere til utstilling med nye arbeider av den amerikanske vestkystkunstneren Robert Irwin (f. 1928, Long Beach, California). Åtte arbeider er utstilt, hvorav syv kommer direkte fra kunstnerens atelier, og stilles ut for første gang. Utstillingen åpner 4. mai, 2013 og står frem til 26. oktober, 2013. Robert Irwin har over de siste seks tiårene posisjonert seg som en av de mest innflytelsesrike og sentrale samtid- skunstnere i verden. Irwin startet sin karriere i siste …

  • 12:15 Åpen forelesning – Tor Børresen, Oslo Fotokunstskole

    Oslo Fotokunstskole inviterer til åpen forelesning med Tor Børresen. Børresen er høsten 2013 utstillingsaktuell på Kunstnerforbundet.

  • 13:00 Sissel Forsberg & Rigmor Fjeldstad / Maskeradeball / 14.9 – 27.9, S9 Galleri

    Dette er den andre utstillingen i triologien som startet sist år med utstillingen Røde sko og søte drømmer..og fortsetter 25.september 2013 på Galleriverkstedet med utstillingen Små historier. Alle tre utstillingene bunner i små historier om livet, mennesker, stemning av sorger og glede, håp, lengsel, styrke, drømmer, lek, magi og maskens fall og ikke minst kjærlighet. Historier uten en klar begynnelse eller slutt gir betrakterne noe å spinne på som kunstnerne har påbegynt.

  • 14:00 Hurragutter og bra sjøfolk. Om havnebyenes fristelser, Litteraturhuset

    Førstekonservator Elisabeth S. Koren forsker på velferdsarbeid for sjøfolk. I dette foredraget snakker hun om debatten i mellomkrigstiden om «hurragutter», «beach-combere», «virkelig bra sjøfolk» og de mange fristelsene de møtte i havnebyene verden rundt.

  • 14:00 Omvisninger på Nasjonalbiblioteket, Solli Plass

    Har du lurt på hva som skjuler seg bak veggene i Nasjonalbiblioteket på Solli plass i Oslo?

  • 15:00 «Den siste istid» Da frossent vann fortrengte salt, Litteraturhuset

    Fra 1850-årene gjorde bruk av is til kjøling det mulig med lengre transport og økt forbruk av ferske matvarer og kalde drikker i europeiske byer. Seniorkonservator Per Norseng kåserer om eksporten av naturis fra Norge og dens betydning i denne moderniseringsprosessen.

  • 17:30 Nysgjerrig på løpeteknikk/barfotløping? Nytt underskogskurs onsdag 25. september., Frognerparken

    Vi gjentar suksessen og kjører i gang et nytt kurs i løpeteknikk.

  • 18:00 OATmeal talk: Skjønnheten og udyret, DogA Norsk Design- og Arkitektursenter

    Er mote skjønnheten eller udyret? Dagens OATmeal talk tar debatten over en bolle grøt. OATmeal talks er en serie arrangementer under høstens Oslo ArkitekturTriennale. Vi inviter til debatt, diskusjon, presentasjoner og GRØT.

  • 18:00 Omvisning i veksthusene, Botanisk hage

    Vi ser på kjøttetende planter, orkidéer, kaktuser og andre arter i Palmehuset og Victoriahuset.

  • 19:00 Moloch filmklubb presents: Three Monkeys (2008), UKS (Unge Kunstneres Samfund)

    A family suffers from a major communication breakdown during their struggle to to get through their hardships.

  • 19:00 Opprør, terror og utopi. Steve Sem-Sandberg, Peter Øvig Knudsen og Mattis Øybø, Litteraturhuset

    Forfatter Steve Sem-Sandberg ga i 1996 ut boka Theres der han følger den vesttyske journalisten Ulrike Meinhofs vei fra studentopprør til medlemskap i Rote Armee Fraktion. Danske Peter Øvig Knudsen forteller i sitt kritikerroste verk Blekingegadebanden om den venstreradikale grupperingen som i omtrent samme tidsperiode bedrev politisk motivert kriminalitet. Forfatter og forlagsredaktør Mattis Øybø har undersøkt veiene inn til det ekstreme og kraften i utopien skjønnlitterært.

  • 19:00 CODA festivalen, 24. september – 6. oktober 2013, Dansens Hus

    Årets festival hyller norsk koreografi og presenterer de fremste, de etablerte, de nyskapende og helt unge. I løpet av fjorten dager med festival fest i hovedstaden, vil ca. 20 norske koreografer presentere større og mindre verk, og mer enn 40 forestillinger og events, workshops og seminarer presenteres på ti ulike scener. CODA 2013 åpner på Dansens Hus med et stort, tysk gjestespill.

  • 19:00 Academy Lectures: Andreas Bennin, Kunstakademiet i Oslo

    Academy Lectures presents Andreas Bennin September 25th at 7pm.

  • 19:00 EGIL RØED @ ytter: Monday Begins Online, ytter.no

    Monday Begins Online – An Initiative for Art

    KJERSTI SUNDLAND- MATHIJS VAN GEEST- KRISTIN TAARNESVIK-SISSEL BLYSTAD- AUDAR KANTUN- YNGVE PEDERSEN- EGIL RØED- CLARA MORELL

  • 19:00 Slippfest Fett#3, Last Train

    Årets Fett #3 er klar – Nå med kun mannlige skribenter!

    Konsert med One Day I’ll Be A Little Old Lady.
    Bokbad: Magnhild. En roman om sex, full og offentlig forvaltning.
    DJ: Tante Gerd

  • 19:00 GEFALTET – Sasha Waltz and Guests (DE), Dansens Hus

    Den Berlin-baserte koreografen Sasha Waltz samarbeider for første gang med komponisten Mark Andre i denne “koreografiske konserten”, som hadde premiere i Salzburg i 2012. Koreograf og komponist utforsker sammen med dansere og musikere samspillet mellom klassisk og ny musikk, mellom lyd, bevegelse og stillhet.

  • 19:00 Streaming på rett kjøl eller fortsatt på ville veier?, BLÅ

    Paneldebatt med Inger Elise Mey (TONO), Marte Thorsby
    (IFPI), Erik Brataas (Phonofile), Larry Bringsjord (FONO)
    og Jonas Howden Sjøvaag (Subradar)

  • 19:00 Camilla Collett: Engasjerte essays, Deichmanske Bibliotek – Grünerløkka

    Velkommen til foredrag om en mindre kjent side ved Camilla Colletts forfatterskap – hennes engasjerte essaystikk. Professor Tone Selboe kom med boka Camilla Collett: Engasjerte essays tidligere i år.

  • 19:00 Salsa Party at Dansens Hus Kafe!!, Dansens Hus Kafe

    Salsa lesson followed by Salsa party…..lesson not required. Free entrance for people who just want to party.

  • 19:30 Dextra Musica: Kammerkonsert på Oslo Militære Samfund, Oslo Militære Samfund

    Dextra Musica er et datterselskap av Sparebankstiftelsen DNB, og har siden 2006 kjøpt verdifulle strykeinstrumenter som lånes ut til norske musikere. De beste strykeinstrumentene ble laget i Italia på 1600- og 1700-tallet og koster ofte flere millioner kroner. Dextra Musica har investert i flere slike strykeinstrumenter og låner de ut til fremragende, unge og etablerte norske musikere. Målet er å utløse gode krefter i norsk musikkliv og øke interessen for klassisk musikk. MEDVIRKENDE: Terje …

  • 19:30 Quiz the Kasbah, The Kasbah

    Musikk/allmenn.. Bli med :-)
    Hver onsdag frem til jul for alle, siste gang er det grand finale med de kvalifiserte lagene

  • 19:30 Mein Kampf, Det Norske Teatret

    Frank Kjosås som Hitler i ei Chaplin-inspirert komedie om diktatorens ungdom som kunstnarspire i Wien. Regissør Philip Tiedemann var sist på Det Norske Teatret med den kritikarroste framsyninga Det gode mennesket frå Sezuan. No er han og det tyske teamet attende med ein farse som tek for seg det underlege vennskapsforholdet mellom den hypokondriske og jødehatande Hitler og den jødiske bokhandlaren Herzl. Framsyninga er ei blanding av vanvittig humor og slapstick, men også poesi og melankoli. …

  • 20:00 Ryan Leslie (US), Parkteatret

    Anthony Ryan Leslie er født i Washington D.C., utdannet på Harvard, basert i Harlem, New York og er et musikalsk multitalent. Produsent, låtskriver, sanger, rapper og en artist som kan spille ‘alle’ instrumenter. Et av årets konserthøydepunkter for r’n’b fans i Oslo!

  • 20:00 Micetro™ med Teater Liksom, Det Andre Teatret

    Micetro er kvelden da husets minst og mest erfarne barker sammen i kampen om vandrepremien; en innrammet 100-lapp.

  • 20:30 BooTunes + Teenage Poster Computer Club, Mir

    Det blir et herlig potpurri i de vakreste høstfarger når Boo Tunes og Teenage Poster Computer Club inviterer til rockens høstutstilling på MIR onsdag 25.september.

  • 21:00 Gamle låter, Taxi Take Away

    Maria spiller besteforeldremusikk. Sjømannsviser, forbudstidsjazz og annet som var rocka før rocken.

    [Bilde]

  • 21:00 EP Slippfest: Ósk + supp: Kristine Marie Aasvang, CafeMono

    EP Slippfest: Ósk + supp: Kristine Marie Aasvang

  • 23:00 Kid Kudos, Fisk & Vilt

    Denne uka begynner helga tidlig! Forrige gang Kid Kudos spilte på Fisk & Vilt ble det så god stemning bak DJ-bordet at det grenset til det kleine. Denne gangen returnerer han med sekken full av grom funk, deilig soul, og litt av alt mellom 110th Street og evigheten. Ta med π venner og kom!!

Torsdag 26. september 2013